В Окръжния съд в Търговище в съдебно заседание са проведени

...
В Окръжния съд в Търговище в съдебно заседание са проведени
Коментари Харесай

Окръжният съд в Търговище е сред първите, приложили новия Закон за европейска заповед за разследване

В Окръжния съд в Търговище в правосъдно съвещание са извършени процесуални дейности по новия Закон за европейска заповед за следствие.

Така институцията се подрежда измежду първите у нас, приложили нормата. Делото се води за "източване " на Данък добавена стойност и сега е в правосъдна фаза, оповестиха от Търговищкия областен съд.

Подсъдимият С.С. е упрекнат, че е предизвикал вреда на страната за към 1 млн. лв.. Касае се до покупко-продажби за експорт на артикули в чужбина. Много от очевидците са непознати жители и снемането на показанията им пред съда в Търговище би представлявало огромно усложнение и би забавило правосъдното разследване. Новият закон дава опция това да се избегне.

Възползвайки се от него, арбитър Иванов, докладчик по делото, е отправил искане пред италианските съдилища в Болоня и в Неапол, да бъдат призовани и разпитани посредством видео-конферентна връзка двама очевидци. Исканията са почетени и разпитът е плануван за 11 септември. За осъществяването на връзката е предоставена техника от Висшия правосъден съвет.

Това е първото сходно искане в страната за даване на техниката и реализиране на процесуални дейности посредством видео-конферентна връзка по новия Закон за европейска заповед за следствие, оповестяват от Съда в Търговище, цитирайки данни на Висшия правосъден съвет. Имало е сходни разпити, само че те са реализирани по различен ред.

Разпитът се реализира в постоянно правосъдно съвещание, в наличието на всички участващи по делото лица и преводач. Разпитите се водят от българския съд, а в италианските съдилища участва арбитър, който води съвещанието там. Свидетелите се предизвестяват за наказателната отговорност, която носят и по българското, и по италианското законодателство.

Свидетелите са разпитани и всички дейности са осъществени сполучливо. Делото продължава. Предстоят още разпити, в това число посредством нови видео-конферентни връзки със съдилища в други страни, допълват от Окръжния съд в Търговище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР