В около 10 процента от случаите на политравма наред с

...
В около 10 процента от случаите на политравма наред с
Коментари Харесай

Проф. Балтов: При 10% от политравмите има счупвания и в ръката или рамото, както се е случило и на Караянчева

В към 10 % от случаите на политравма наред с останалите пострадвания пациентите имат и счупвания в горния крак, както се е случило и на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Това изясни за " 24 часа " ортопед-травматологът и шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов, който я оперира в разбъркан екип с лекари от болница " Лозенец ".

Проф. Балтов един от най-големите експерти в лекуването на раменните счупвания. Тези контузии са изключително предизвикателство за лекаря и съвсем постоянно изискват фиксиране с импланти.

Още на 20-ата минута след постъпването на Караянчева в Шуменската болница сътрудниците са му се обадили да съветват по-нататъшните дейности. На място те не разполагат с магнитено-ядрен резонанс и контузията на гръбначния дирек не е била конкретизиран, в началото ситуацията изглеждало по-тревожно, в сравнение с се е оказало при обстойния обзор в София.

" Задължително беше да се приложи щадящ протокол за напредването, по тази причина се спряхме на въздушен превоз. При подозрения за счупени прешлени и раздрани междупрешленни връзки е немислимо пътешестване с кола за спешна помощ, тъй като слага в огромен пациента - сподели проф. Балтов. - Колегите от Шумен си свършиха съвършено работата. Имахме отлична колаборация и с екипа на " Лозенец " - бързо бяха направени образните проучвания и обсъдихме с госпожа Караянчева опциите за лекуване. Тя не се колеба дълго, сподели: Действайте, каквото би трябвало да се направи няма смисъл да се отсрочва и подготвихме интервенцията. Няколко дни госпожа Караянчева ще е под наблюдаване, има и стратегия за рехабилитация. "

Интервенцията протекла съгласно упованията на експерта и той предвижда за един месец шефката на Народното събрание да се възвърне. Травмата на гръбначния дирек ще лекува с носене на корсет.

Титаниевият имплант, който й е подложен, има роля да фиксира и стабилизира мястото и да се избегне засягане на значим нерв в съседство. След зарастването на счупването имплантът може да се извади, само че не пречи и да остане на място, изясни ортопед-травматологът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР