В околностите на Асеновград се крият множество тайнствени и дори

...
В околностите на Асеновград се крият множество тайнствени и дори
Коментари Харесай

Самолетната пътека край Асеновград още напомня за загинал пилот

В покрайнините на Асеновград се крият голям брой тайнствени и даже призрачни места, които са малко известни даже на локалните хора. Едно от тях е " Самолетната " пътека. Тя носи забавна и в това време трогателна история. За нея и нейното обръщение ни споделя екскурзоводът Ивайло Мирчев, който ни даде и фотосите. През 1971 година на 13-ти септември лейтенант Деньо Денев - водач към авиобазата в Крумово, изпълнявайки служебния си дълг, изгубва живота си по време на образователен нощен полет в региона над Асеновград.

През нощта той е пилотирал самолета си над връх " Безово ", който се намира в най-северозападните елементи на Добростанския хълм. Лейтенантът попада в гъста мъгла. Излизайки от нея обаче той изгубва ориентировка, тъй като вижда огряла луна и под него безусловно облаците са били като нощно море. Впоследствие, изпълнявайки вираж (фигура в пилотажа), той още веднъж влиза в мъглата и самолетът " МиГ 17 " се блъска в стръмен склон , извисяващ се на голяма височина. Той си отива от този свят доста млад. Дълго време брачната половинка му не научава за неговата гибел.
В продължение на седмици неприятната вест е скрита от нея, защото тя е била бременна в осмия месец и в случай че научи какво се е случило съществува заплаха да роди прибързано или даже да загуби бебето. А когато се ражда детето, тя го е кръстила Деница в чест на таткото. Преди към 25 години, преминавайки през пътеката, туристи виждат железни елементи, които след това се оказва, че са от аероплан. Проучват и научават, че на това място е имало сходен случай. Решават и на доброволни начала стартират последователно да изнасят частите от стръмния скат.
Пътеката се намира на западния склон на връх " Безово ", където ландашфтът е извънредно стръмен. Въпреки всичко, с общи старания стартират да извеждат тежките самолетни елементи. Доброволците ги събират до една канара, която се намира вляво от самата пътека. Минават години и хората от ден на ден научават нови неща, свързани с сътрудници на лейтенант Денев и с историята му. По самодейност на асеновградски туристи, даже дъщерята на починалия водач е заведена до лобното място на нейния татко. Те са разкрили негов сътрудник, който живее в Садово, а той, от своя страна, ги е свързал с Деница. И до през днешния ден тялото на лейтенант Денев не е открито. Предполага се, че периметърът, в който самият аероплан се е разпилял на части е доста огромен.

Но все пак, негови сътрудници - планинари от Асеновград - издигат купчина от откритите елементи от самолета, като възпоменание за този драматичен случай. Идеята е да експонират по достоверен метод споменът за събитието. Голяма част от отломките липсват. Допуска се, че е преминаващи туристи да са си взимали дребни частици за спомен. Поставени са и три паметни мраморни плочи на самото място, които описват за тъжната история. На тях са разказани и забавни обстоятелства от биографията на трагично починалия лейтенант.

Междувременно, през последните години пътеката става обект на сериозен туристически интерес , защото регионът в действителност е магнетичен и като че ли придава изключително неспокойствие у преминаващите. До преди няколко месеца пътеката не беше подобаваща за визити, защото е имало доста паднали огромни дървета, които тук-там са препречвали напълно пътя по нея. По самодейност на Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) и доброволци от гражданското съдружие " Устремени " регионът е бил разчистен. Пътеката е подобаваща за хора от всякаква възраст. Независимо от това, че тя се намира на съвсем непристъпно място, теренът по маршрута е изящен, съвсем еднакъв и лек за прекосяване. Трасето е в границите на към 8 километра в двете направления.
Добре маркирана е, а сърцевинната й зона попада в биосферен парк " Червената стена ". Маршрутът й стартира от хижа " Марциганица " и продължава към " Червената стена " - околност " Бунара " - " Самолетната " пътека и от там има опция през връх " Безово " да се направи кръгообразен маршрут или да се стигне до хижа " Безово " и да се върнете още веднъж в кръгообразен вид по маркирана в алено друга пътека. Дистанцията може да се мина за към 5 часа в двете направления с обикновено движение.
" Преминаването през пътеката сигурно те кара да си представяш злокобния случай и в това време усещаш героизма на лейтенант Деньо Денев. Сякаш се поставяш на неговото състояние, високо над облаците, самичък в мъглата. Никой не е знаел той къде се намира в оня миг и какво ще се случи с него. И в действителност, когато човек вижда останките от самолета и още повече, знаейки историята, че той е имал жена, от която чака дете, в действителност чувството е доста прочувствено ", описа Ивайло Мирчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР