В огромното царство на числата някои се открояват с привлекателност,

...
В огромното царство на числата някои се открояват с привлекателност,
Коментари Харесай

С какво числото 137 е толкова специално

В голямото царство на числата някои се открояват с прелест, която пленява както учените, по този начин и спиритуалистите. Едно такова число, което е обект на въпроси от десетилетия, е елементарното на пръв взор трицифрено число 137.

За мнозина цифрата 137 е повече от просто числова стойност. Това е мост сред осезаемия свят на науката и нематериалното царство на мистиката.

„ 137 продължава да разпалва въображението на всички – от учени и мистици до окултисти “, декларира Артър И. Милър, почетен професор по история и философия на науката в University College London. Неговата книга, 137: Юнг, Паули и преследването на научна фикс идея, навлиза надълбоко в материята.

За света на физиката 137 е синоним на константата на фината конструкция. Тази константа, показана като почти 1/137.03599913, мери силата на електромагнитната мощ, съгласно Националния институт за стандарти и технологии. Тази мощ ръководи по какъв начин заредените обикновени частици, като електрони, взаимодействат с фотоните на светлината.

Националният институт за стандарти и технологии разказва константата на фината конструкция като една от основните физически константи на Вселената. Майкъл Брукс в публикация в New Scientist изяснява: „ Това непроменяемо число дефинира по какъв начин горят звездите, по какъв начин се случва химията и даже дали въобще съществуват атоми. “

Физикът Лорънс Ийвс споделя, че в случай че константата на фината конструкция беше друга стойност, „ физиката, химията, биохимията щяха да бъдат изцяло разнообразни – и може да не сме в близост, с цел да приказваме за това “.

Освен научното си значение, 137 се преглежда като число с по-дълбоки, метафизични последствия. Английският астрофизик Артър Едингтън, съществена фигура в одобряването на Общата доктрина на относителността на Айнщайн, преглежда 137 като число с нравствен темперамент. Той има вяра, че може би мистериите на Вселената могат да бъдат разгадани посредством цифри, като 137 е ключ.

Пресечната точка на квантовата доктрина и относителността, изследвана от пионера на квантовата физика Волфганг Паули благодарение на Карл Юнг, също акцентира смисъла на 137. Привлекателността на това число е толкоз дълбока, че през 1936 година Nature разгласява публикация, озаглавена „ Мистериозното число 137. "

Числото 137 освен резонира измежду учените. То има значение в кабала, форма на еврейски мистицизъм. Както в детайли разказва тази публикация на Били Филипс от Kabbalahstudent.com, цифрата постоянно се появява в Тората, отбелязвайки продължителността на живота на фигури като Исмаил и Леви. Концепцията на кабалистите за свързване със светлината или реализиране на прояснение отразява връзката на константата на фината конструкция със светлината във физиката.

Числото 137, без значение дали се преглежда през призмата на науката или духовността, остава една от най-големите мистерии на нашето време. Двойното му значение и в двете области го прави значимо число, което продължава да интригува както положителните теоретични физици, по този начин и спиритуалистите.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР