В официалната делегация на Румен Радев в Русия преди дни

...
В официалната делегация на Румен Радев в Русия преди дни
Коментари Харесай

Депутат от БСП, присъствал на срещата Радев-Путин, издаде пред БЛИЦ ключови детайли за събитието!

В формалната делегация на Румен Радев в Русия преди дни участваха съпредседателят на Групата за другарство България - Русия в Народното събрание Красимир Велчев, ръководителят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на локалната власт, учени, общественици и културни дейци. Петър Кънев описа пред БЛИЦ кои са били горещите тематики в Москва и Сочи, защо са си говорили с Медведев и Путин и разкри за още една значима среща, която ще се състои в края на годината в Москва.

- Вие сте били в делегацията на президентът Румен Радев при срещите с Путин и Медведев в Русия. Какви са усещанията ви от визитата?
- Каквато и оценка да се даде за тази среща, откакто след девет години за пръв път държавен глава не е стъпвал в Русия, тя може да бъде единствено една - позитивна. Девет години са прекомерно огромен интервал за заледяване на връзките сред една велика мощ и една балканска страна, още повече - другарски нации. Срещата се прави оценка позитивно от съветска страна. Самият факт, че без да има съответен мотив обвързван с сключване на някакви съглашения, единствено за месец беше проведена среща на двамата първи в Русия, точно на Путин и Медведев, сподели, че от съветска страна има предпочитание за възобновяване на контактите.

Присъствах и на двете срещи. И двамата подчертаха, че девет години са прекомерно дълъг интервал за замразени връзки и смятат, че тази крачка ще бъда добре продължена с визитата на Борисов в Москва.

На самият работен обяд в Москва, който в реалност беше подобен, тъй като от съветска страна участваха няколко министри и заместник-министри, тематиката, която аз повдигнах пред Путин бе през края на тази година да се състои съвещанието на смесената българо-руска икономическа комисия. Като ръководител на комисията по икономическа политика и туризъм следя работата на две министерства, тъкмо по тези тематики уговорих среща с Путин, която ще се състои ноември месец.

- ГЕРБ считат, че Румен Радев е превишил пълномощията си посредством разискването на стопански и енергийни тематики, тъй като мотивът е бил 24 май, а не това.
- Красимир Велчев е взел участие на тези визити, на които съм участвал и аз. Темите бяха чисто политически и стопански. Аз мисля, че когато се касаят национални ползи на страната, свързани с АЕЦ " Белене " и втората тръба на Турски поток, както и висящи въпроси в връзките ни, не може да има разнобой или ревнивост сред президентска и изпълнителна власт за това кой-кого разяснява. Когато се бие в една точка, това е потребно за страната.

-Какво да чакаме от идната среща Путин-Борисов? Коя тематика би трябвало да бъде изведена на напред във времето?
-Очаквам да се конкретизират проблемите, свързани с АЕЦ " Белене ". И на двете съществени срещи беше обсъждана тази тематика в елементи. Колкото и да е необичайно, Русия към този момент е осведомена. Медведев показа, че китайските сътрудници, с които разчитаме да работим, към този момент са били в Москва и са провели предварителни съвещания. За тях това не беше изобщо загадка. Предполагам, че на срещите в Москва ще бъде коментирано и идното разглеждане на отчета на държавното управление и отпадането на мораториума му за строителството на АЕЦ " Белене ". Мисля, че визитите на Радев и Борисов са една голяма крачка в вярната посока.

- Преди да стане ясно, че Борисов също ще посети Москва, мненията за визитата на Радев бяха най-вече отрицателни. Защо се получава това различие?
-Все отново не забравяйте, че българското двуличие на политическия хайлайф е малко необичайно, единствено до преди месец огромните мнения бяха за това по какъв начин Радев щял да върви на крайници при Путин, който е в изолираност. Същият този Путин, който в границите на една седмица одобри в Сочи Меркел, индийския президент и Макрон. Попитаха и по какъв начин Радев щял да върви в Русия по време на председателството на Европейски Съюз в България. Сега бих попитал и аз за какво отива и Бойко Борисов? Когато си гоним българските държавни ползи, това е верния ход.

- Как смятате, че се оправяме с председателството?
-Председателството като логистика беше добре направено. Мисля, че структурите, които отговаряха за мероприятията и организацията си свършиха работата. То беше натоварено с прекомерно доста упования за някакви крайни велики резултати. Малко прекалихме с оптимизма по какъв начин България е център на света. Все отново, това е една ротация на всеки шест месеца. В момента има най-различни мнения по резултатите от председателството.

- Неотдавна се състоя и още една доста значима среща, а точно срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани. Каква оценка ще дадете за нея?
- За страдание, не ме поканиха на тази среща и не мога да я разясня.

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР