В офиса на банката виси надпис: Доверието е взаимно.Въпросът за

...
В офиса на банката виси надпис: Доверието е взаимно.Въпросът за
Коментари Харесай

Нова година – нови банкови такси

В офиса на банката виси надпис: „ Доверието е взаимно ”.

Въпросът за доверието е изключително настоящ в първите дни на Новата година, когато банките всеобщо трансформират таксите си - в посока нагоре. Става дума за повдигане на цените на най-използваните от жителите услуги като откриване на банкови сметки, внасяне и изтегляне на пари, преводи и потребление на банкови карти. Отделно от това богатите клиенти, които употребяват банките за склад на парите си, все по-често ще бъдат „ осъдени ”.

 

Изтъркана истина е, че през последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се трансфораха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по заемите. Така макар корона рецесията, когато доста хора и компании изгубиха и губят работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ растеж на облагите си. През 2021 година облагата на банковата система се е нараснала с близо 50% по отношение на предходната година.

Как става това ли?

Ето по какъв начин, образецът е от уеб страницата на една от огромните банки: „ Настоящото има темперамент на авансово съобщение за клиенти физически лица в сходство с условията на член 62, алинея 1 от ЗПУПС. В случай, че не приемате осъществяваните промени, имате право да се откажете документално от подписания контракт преди датата на влизане в действие на измененията без да дължите обезщетение или наказателна клауза за това. Банката смята, че клиентът е приел измененията, в случай че не я е уведомил за противоположното преди 01.01.2022 година ”

Значи, в случай че имате близки връзки с банка, имайте й доверие, само че един път седмично проверявайте уеб страницата й за изненади. Банката няма да ви насочи персонално обръщение. Иначе – при увеличение на таксите и изразено от вас неодобрение, ще излезе, че  вие сте си отговорни. Както споделя националната мъдрост: " сами очи гледали, сами плакали ".

Може изненадата да пристигна от най-неочаквана посока. Всеизвестен факт е, че банките общително пренасочват клиентите си от клонове и офиси към онлайн и мобилното банкиране. Това е съвременно и дори похвално – изгодата е взаимна. Но какво да си помислим, когато прочетем известието на една банка. Но да видим 

какво ни чака в първите месеци на 2022 година .

От 5 януари, да вземем за пример, най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк , покачва огромна част от таксите и комисионите си. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро – от 0.50 EUR на 1 EUR. Увеличава се таксата при изтегляне на каса – от сегашните 6 лева за суми до 2000 лева на 0.5% от сумата, само че не по-малко от 6 лв.. При изтегляне на по-големи суми ще се начисляват 0.7%, вместо сегашните 0.6 %.

Уникредит Булбанк смъква и прага на спестяванията, за които се начислява така наречен такса за предпазване. Ако до момента без такава такса са парични средства над 400 000 лева, от 2022-ра с 0.7% годишно ще бъдат „ обложени “ спестявания над 200 000 лв.. Става дума за сумата от всички средства на един клиент на банката в разплащателни и спестовни сметки в лв. и друга валута, друга от английски лири и щатски долари. Отделно от такса предпазване банката прибира и месечни такси за обслужване на сметките.

Двойно ще нарасне сумата, която банката начислява при погасяване на заем, теглен от дъщерното й сдружение УниKредит Кънсюмър Файнансинг – при всяка погасителна вноска се прибират 2 лева, вместо 1 лев.

Поскъпват също по този начин преводите на пари. Ако клиент мести пари от една в друга сметка в Уникредит Булбанк, това ще му коства 6 лева, а не 5 лв.. Ако се превеждат пари към друга банка, услугата също се подвига от 5 на 6 лева за суми до 100 000 лева и от 20 на 22 лева за по-големи суми. Поскъпват даже и електронните преводи – от 1 лева на 1.20 лв.. 

От 5 януари Уникредит Булбанк завишава с 1 лев всички такси, които се заплащат при прилагане на услугата Директен дебит – това са разплащанията посредством банката на разнообразни комунални услуги – ток, вода, парно и прочие

Поскъпва и използването на дебитните карти на банката. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит Булбанк към този момент ще е 0.16% от изтеглената сума, само че не по-малко от сегашните 0.30 лв.. Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, само че не по-малко от сегашните 1.50 лв.. Увеличава се месечната цена на пакетите, които включват няколко тегления от банкомат, няколко комунални заплащания и SMS-уведомяване. По-скъпо към този момент ще е и преиздаването на ПИН за дебитни карти – от 3 на 5 лева, както и преводи в системите ePay.bg – от 0.20 на 0.50 лв..

Дори справката за наличността по дебитната карта Уникредит Булбанк ще таксува по-скъпо – от 0.50 лева на 1 лев.

От 1 януари 2022 година при внасянето на пари в брой посредством банкомат на Банка   ДСК към този момент се начисляват 0.20 лева за клиенти физически лица и 0.10% за бизнес клиенти. Повече от година ДСК начислява такса при внасяне на суми в брой на гише по персоналната картова сметка на клиентите. Затова доста клиенти започнаха да употребяват банкоматите, с цел да зареждат картите си, защото тази услуга беше безвъзмездна. Но от Нова година „ грешката “ е поправена.

Централна кооперативна банка   също подвига цената си от януари. Обслужването на разплащателна сметка към този момент ще коства 3.80 лева месечно, в случай че клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лв.. Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лв. месечно при 1.50 лева в този момент.

Клиентите на банката ще заплащат повече и за изтегляне на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лева таксата става 4 лв. при 3.50 лв. в този момент, а за над 2000 лв. – 0.5% от сумата, при 0.45% в този момент.

В началото на декември " Алианц България " значително завиши цената си за жители. Например, таксата за обслужване на разплащателна сметка, без издадена дебитна карта към нея, скочи от 2.20 на 4 лева на месец. Безплатното до неотдавна внасяне на пари в брой на гише към този момент коства 1 лева, в случай че сумата е до 3000 лв.. При внасяне на по-големи суми таксата се подвига на 0.1% до 0.5%. Тегленето на пари на каса нарастна от 3 лева на 4.50.

Алианц Банк единствена публично е въвела негативни лихви за огромните спестители, без да го прикрива с термина: „ такса предпазване “. До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лв.. Сега прагът е свален на 500 хиляди лв.. За клиенти със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева лихвата е  - 0.25%, а за хора със суми сред 3 млн. лева и 10 млн. лева е - 0.55%. За по-големи суми доближава до минус 1.2%.

От началото на февруари Първа капиталова банка също вкарва обилни промени в цената си. Поскъпва откриването на банкова сметка в офис – от 2.50 на 5 лева, а месечното обслужване се подвига от 3.90 на 4 лв.. Поскъпва и банковият пакет „ Моят избор “ от 5.90 лева на 7.90 лева месечно. Таксата за внасяне на пари в брой се подвига от 1 лев на 1.50 лева за суми до 3000 лева Поскъпват преводите сред сметки както в самата банка, по този начин и към други банки.

От началото на февруари клиентите на ПИБ със спестявания над 200 000 лева към този момент ще бъдат „ обложени “ с 0.7% годишна такса. В момента тази „ наказателна “ такса е за спестителите с над 400 000 лева

Освен това от февруари нараства използването на дебитна карта на ПИБ. При всяко изтегляне на по-големи суми от банкомат на ПИБ към този момент ще се начисляват 0.1%, само че не по-малко от сегашните 0.30 лв.. При изтегляне от АТМ на друга банка таксата ще е 0.2%, само че не по-малко от сегашните 1.50  лв.. А за информация за наличност по картата ще се начисляват 0.50 лева

" По-малки са таксите при онлайн банкирането. В множеството случаи се заплаща както за тегленето, по този начин и за внасянето. Съветвам да ползвате онлайн банкиране и да превеждате средства сред сметки ", съветва кредитният съветник Тихомир Тошев. Ако ползвате карта с cash back ще получите назад всички платени такси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР