В Одрин българи, турци и гърци отбелязаха заедно 150-ата годишнина

...
В Одрин българи, турци и гърци отбелязаха заедно 150-ата годишнина
Коментари Харесай

150 години българска църква Св. Св. Константин и Елена в Одрин

В Одрин българи, турци и гърци означиха дружно 150-ата годишнина от построяването на българския православен храм " Св. Св. Константин и Елена ".

Заради несъгласия по исторически тематики сред Българската и Вселенската патриаршия литургията не беше управлявана от Старозагорския митрополит Киприан, както авансово беше оповестено.

Българският православен храм " Св. Св. Константин и Елена " в Одрин е издигнат единствено за 6 месеца. Десетилетия по-късно през 2008 година реставраторите на храма са направили сходен героизъм още веднъж за извънредно малко време. Те възраждат храмовата постройка, която дотогова стои като развалина съвсем век.

Строежът на храм " Св.Св Константин и Елена " стартира на 3 март 1869 година. Завършен е на 25 септември същата година. Средствата са събрани от българи, живели в града. До 1913 година това е митрополитският храм на Одрин.

Христо Христов, организатор на храм „ Св. Св. Константин и Елена ”: 13-а година към този момент след Балканската война, когато българите напущат Одрин, църквата остава безстопанствена, стартира да се разрушава, стига се до едно доста неприятно положение, с пропаднал покрив, рушащи се стени... Беше застрашена даже да я изгубим като български парцел.

Отново за къс период, както при построяването, през 2008-а постройката е възобновена от екип от турски майстори със средства на българската страна, на общини и фондации от България и доста дарения от елементарни българи. Министърът на културата Боил Банов благодари за съдействието, оказвано от локалните управляващи в Одрин за съхраняването на българското културно-историческо завещание.

Министър Банов уточни, че с помощта на ползотворния разговор на българската страна с турските управляващи на централно и локално равнище е реставрирана тази българска реликва, която през днешния ден, век и половина по-късно, грее със своята хубост.

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски изрази насладата си, че за добруването на страните ни са се събрали дружно и българи, и турци, и гърци - с цел да поддържат този български празник.

Откакто през 2008 година храм " Св. Св. Константитн и Елена " е възобновен, той е измежду наложителните спирки в маршрутите на българите, които посещават града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР