В одитният доклад за КТБ от 2022 г., публикуван от

...
В одитният доклад за КТБ от 2022 г., публикуван от
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Одитният доклад за КТБ от 2022 г. съдържа тревожни изводи

В одитният отчет за КТБ от 2022 година, оповестен от Сметната палата, се съдържат много тревожни заключения. Това съобщи пред БНР някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков.

По думите му управлението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е позволило съществени пропуски при осъществяването на пълномощията си в процедурата по банкова неплатежоспособност. Той акцентира и неналичието на кредитни досиета, даващи информация кой е взел заеми и в какъв размер, по какъв начин са получени и обезпечени. Пропуски има и при запечатването на парцелите на банката, разясни Цветков.

Според него би било хубаво този отчет да бъде прегледан в Народното събрание и да се обмислят някои промени в Закона за банковата неплатежоспособност. Цветков бе безапелационен, че случилото се с КТБ не би трябвало да се преглъща.

Контролът, упражняван от Фонда върху активността на синдиците по осребряване имуществото на банката, също не е ефикасен. Освен това не са приложени и описи, които да удостоверяват изземването на досиета от прокуратурата, сподели още Цветков.

Припомняме, че Коорперативната комерсиална банка (КТБ). Като обвинен за случилото се бе притеглен банкерът Цветан Василев. Той обаче съумя да напусне страната и от години се укрива в Сърбия. Сръбските управляващи назад в България.
 Сметната палата подхваща банкрута на КТБ
Сметната палата подхваща банкрута на КТБ

Ще бъде уголемен обсегът на одита на Фонда за гарантиране на влоговете
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР