В очевидно предварително съгласуван ход ГЕРБ и БСП прокараха решение

...
В очевидно предварително съгласуван ход ГЕРБ и БСП прокараха решение
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП си стиснаха ръцете за спасяването на „Марица изток 2“

В явно авансово координиран ход ГЕРБ и Българска социалистическа партия прокараха решение в Народното събрание, с което задължават държавното управление да избави финансово затъващата държавна Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, както и да предотврати непременно бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали , което евентуално ще последва след приемането на така наречен Европейски зелен пакт. Решението беше гласоподаване с цялостно единогласие.

Европейският зелен пакт е самодейност на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, която планува превръщането на Европа в първия безпристрастен във връзка с климата континент. Пактът ще обхване всички браншове на стопанските системи на страните-членки на Европейски Съюз и мощно ще удари по замърсяващите промишлености като производството на ток от въглища.

РЕШЕНИЕТО

Проектът на решението беше показан от Българска социалистическа партия и подсилен с някои редакции от ГЕРБ. С него се задължава държавното управление посредством енергийния министър Теменужка Петкова да предприеме до 29 февруари т.г.  „ всички нужни ограничения за естественото действие на Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД , в това число и посредством увеличение на капитала на сдружението от страна на „ Български енергиен Холдинг “ ЕАД за гарантиране на енергийната сигурност на страната, като детайл от националната сигурност “. Това би трябвало да стане „ без значение от мнението на Европейската комисия по този въпрос “.

На второ място, кабинетът би трябвало да не позволява в дълготраен проект прекъсването или даже ограничението на въглищните ТЕЦ-ове, влизащи в групата на БЕХ. Възлага му се и да направи нужното за присъединението на България към платформата „ Въглищни райони в преход “. Това е самодейност на Европейска комисия, която цели да помогне на въгледобивните региони в Евросъюза да преодолеят зависимостта си от изкопаеми горива и да преминат към други стопански действия. Участието на България в платформата обаче би трябвало да стане единствено при изискване, че не се поемат задължения за закриване на въглищни централи.

От енергийния министър се чака от време на време да осведоми депутатите за подхванатите ограничения и постигнатите резултати.

АРГУМЕНТИТЕ

Соцдепутатът Таско Ерменков, който показа плана на решението, уточни, че Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ е изправена пред банкрут към този момент втора година и разчита за оцеляването си на финансовата помощ на своя притежател БЕХ. „ Ако не се намеси страната, сигурно можем да твърдим, че тази година ще бъде последната на държавната Топлоелектрическа централа “, сподели Ерменков. Той разгласи, че комплексът „ Марица Изток “  обезпечава 45% от цялото електропроизводство в България, и другите типове централи – вятърни, водни, слънчеви, не могат да бъдат опция. „ Без въглищна енергетика в дълготраен проект няма по какъв начин да чакаме гарантиране на енергийната сигурност на страната , а от тук и на националната сигурност. Допълнително, има голям риск от обществена рецесия в народен мащаб, в случай че оставим без работа миньори и енергетици “, добави Ерменков.

В същата посока вървеше и аргументацията на ГЕРБ. Депутатът Емил Христов изясни, че в случай че България съблюдава прецизно програмата по осъществяване на Европейския зелен пакт, още през 2025 година ще бъдат затворени ТЕЦ-овете на въглища. „ Нямаме аварийни мощности, нито финансов запас да построим такива, които да ги заместят и да дават отговор на условията на зеления пакт. Страната ще се изправи пред голям недостиг на електрическа сила в размер на 35-40 % дефицит за бита и индустрията “, посочи Христов. По думите му ще се стигне до нарастване на цените на тока, което ще понижи конкурентоспособността на българските промишлени артикули. „ Това ще бъде причина за срив на националната стопанска система и експлоадиране на обществено напрежение “. Затова България би трябвало да контракти поетапно прекъсване на минните действия и закриване на централите, като целият развой протече за 20-25 години, счита Христов.

СЪГЛАСИЕ

Пълно единодушие изрази енергийният министър Теменужка Петкова: „ България, като държава-членка на Европейски Съюз, следва разпоредбите, правилата и целите му в региона на енергетиката. Но, когато става дума за енергийна сигурност, то тя е приоритет. И нашата позиция постоянно е била, че преходът към нисковъглеродна стопанска система би трябвало да бъде обективен, равномерен, да бъде съгласуван със спецификите на всяка една страна и по никакъв метод да не заплашва енергийната сигурност на държавите-членки. “ Петкова уточни, че без въглищните централи българската електроенергийна система няма да може да действа обикновено. „ И за 2030 година, когато е срокът на интегрирания проект климат-енергетика, ние ще продължим да разчитаме на въглищните централи като базова мощ “, ангажира се енергийният министър.

СЪПРОТИВА

Глас на неодобрение се чу само от редиците на Движение за права и свободи. „ Ако бяхте почтени и не беше популизмът, до момента трябваше да разясним, че тези рудници и ТЕЦ-ове ще работят до 2030 година най-много. 2008 година ви оставихме проект за зелена сила – поетапно закриване на избрани мощности и създаване на нови. Изоставихте плана за „ Белене “, а 2018 година щяхте да имате нуклеарна централа. Щяхте да имате задоволително зелена сила “, обърна се към ръководещите депутатът от придвижването Рамадан Аталай. След което обаче неразбираемо добави, че партията му ще поддържа решението, с цел да „ защитим министерство на енергетиката “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР