В очакване на затварянето на трансфера на Еден Азар от

...
В очакване на затварянето на трансфера на Еден Азар от
Коментари Харесай

Математиката на Мадрид за Финансовия феърплей

В очакване на затварянето на прехвърлянето на Еден Азар от Челси за 100 млн. евро плюс 30 млн. бонуси и на Ферлан Менди от Лион за 50 млн., Реал Мадрид е на път да мине границата от 300 млн. за нови попълнения това лято. Лука Йович пристигна за 60 млн. (при плануван разход от 50 млн.), Едер Милитао за 50 млн., а Родриго за 45 млн., като занапред би трябвало да се купува и халф (Пол Погба е желанието на Зинедин Зидан, а Кристиан Ериксен е желанието на ръководителите на клуба). Предвид това, че нормите на Финансовия феърплей плануват до 100 млн. евро чист минус от прехвърляния, Мадрид ще би трябвало да получи най-малко 200 млн., а по-скоро даже към 300 млн. от изходящи покупко-продажби.

Неслучайно се не помни за разновидността с по-малко фрапантни ограничения като преотстъпвания и се възнамеряват напряко продажби, а описът с набелязани за разлъка е предълъг. В него попадат имената на играчи като Кейлор Навас, Иско, Хамес Родригес, Матео Ковачич, Маркос Йоренте, Дани Себайос, Начо Фернандес, Тео Ернандез, Раул де Томас, Борха Майорал, Мартин Йодегор и, най-много, Гарет Бейл. „ Белите” това лято си връщат 11 футболисти след преотстъпване и ще би трябвало да им намерят първоначален вид, с цел да отворят места за новодошлите.



Броят на поставените на витрината играчи подсказва, че набелязаната цифра в приходното перо в последна сметка ще бъде достигната, но е ясно, че основният актив – Гарет Бейл, ще има компликации да бъде продаден. Няма твърди предложения за уелсеца, нито даже и интерес от някой клуб при посочената от президента на „ лос меренгес” Флорентино Перес цена. Желанието на Перес е да не изгуби и едно евро от платените преди време на Тотнъм за любимеца му 101 млн. евро, само че в този момент нападателят е надалеч по-възрастен и по-„ изяден” от травмите спрямо тогава.

Следващите по ред като стойност активи са Иско и Хамес, като към колумбиеца апетити демонстрират Ювентус на неговия другар Кристиано Роналдо и Наполи на Карло Анчелоти. Ковачич пък може да се озове при остарелия си познавач Антонио Конте след отиването му на пейката на Интер. На Чамартин имат вяра, че за Хамес ще могат да измъкнат 60-70 млн. евро, а поставената на хърватина цена е 40-50 млн. Това са много оптимистични стойности, само че в случай че въпреки всичко бъдат достигнати, ще намалее натискът за продажба на други играчи.



Кейлор Навас също може да способства с добра сума за касата, при все това е деец, откакто провокира интерес от богати претенденти като Пари Сен Жермен и Манчестър Юнайтед. Споменава се сумата от 20 млн. евро. Към Маркос Йоренте интерес демонстрират Атлетико Мадрид и Севиля, като старши треньор на андалусците стана неговият неприкрит последовател Юлен Лопетеги. В идеалния случай от „ Сантиаго Бернабеу” не биха го пуснали в кандидати за Топ 4 в Ла Лига, но потребността от доходи най-вероятно ще ги накара да се разделят с младия халф.

Друг надарен полузащитник – Дани Себайос, се употребява с чудесно добро име в Англия, където се движат големи пари на трансферния пазар заради тлъстите контракти за телевизионни права. Преди време за него разпитваше Арсенал на Унай Емери, а в този момент сякаш самодейността е на Тотнъм на Маурисио Почетино. Трансфер, който „ не би трябвало да слиза под 30 млн. евро и да се приближи допустимо най-вече до 40 млн.”, както разясняват из кабинетите на Чамартин.



Любопитен е казусът с Мартин Йодегор. Макар че не разчитат на него, от Реал Мадрид не желаят да го пускат да си иде. Аякс го желае за реконструкцията на своя тим след предстоящото овакантяване на куп звезди това лято, но от техническия секретариат на „ белите” обмислят разновидности като включване на алтернатива за назад откупуване или просто предоставяне чартърен, с цел да го задържат. Норвежецът направи превъзходен сезон в Нидерландия и върна обещанията в светлото си бъдеще.

Начо пък е желан от Интер, до момента в който интерес има и към нападателите Раул де Томас и Борха Майорал. По-сложно е ситуацията с Тео Ернандез, който се трансформира в същинско крушение след шумния си трансфер на „ Бернабеу” и в този момент там са преглътнали обстоятелството, че с продажбата му ще са на загуба.

Това сочи математиката към Финансовия феърплей в Реал Мадрид. Според това кого всред Погба и Ериксен ще докарат в тима, ръководителите ще си създадат сметката какъв брой, кои и за какъв брой пари играчи да продадат, с цел да се вместят в границата от минус 100 млн. евро.



Съвсем друга обаче може да стане работата, в случай че внезапно отколешната фантазия Килиан Мбапе стане реален вид на пазара. Тогава, като се изключи че ще би трябвало да се търси претендент с доста пари на Гарет Бейл, ще се наложи да се продава и безпланов актив. Например носителя на „ Златната топка” Лука Модрич.

За момента обаче всичко е под надзор. За момента…
Фермин де ла Кайе, „ Ел Конфиденсиал”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР