В очакване на втория мандат от президента - скандали разтърсиха

...
В очакване на втория мандат от президента - скандали разтърсиха
Коментари Харесай

Високо напрежение в НС: Радостин Василев пусна запис, опонентите му отвърнаха

В очакване на втория мандат от президента - кавги раздрусаха Народното събрание. След изключителния брифинг на „ Продължаваме Промяната ” нощес, че един от техните депутати ще популяризира „ манипулирани записи за да провали общо ръководство с ГЕРБ-СДС ”, през днешния ден Радостин Василев фактически пусна 5-минутен запис. Той твърди, че не е манипулиран, а е от съвещание на Националния съвет на Политическа партия, траяло към четири часа. Василев сподели още, че напуща парламентарната група на обединението, тъй като е срещу общо ръководство с ГЕРБ. Щял обаче да остане в Народното събрание като самостоятелен народен представител.

„ Залагаме застраховка Мария Габриел, която... (не се чува) си мечтае да бъде министър председател. Борисов се изпира през този вид - няма две отзиви, тъй като наподобява като съдружно. Въпреки че ние ще споделяме, че е единствено Мария Габриел ”, се чува от пуснат запис. Твърди се, че гласът в него е на Кирил Петков.

„ Какво значи службите са наши? Това значи, че по предложение на министър-председателя Народното събрание ще утвърди ръководители на ДАНС, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, ДАР, НСО, ДАТО. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са утвърдени от посолството ”, се споделя още в записа от глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.

„ Докато те не са отстранили Гешев като основен прокурор, не мисля, че Бойко ще желае да върви на избори и да му пада имунитетът ”, разяснява още гласът, за който се твърди, че е на Асен Василев.

„ Изправени сме пред обстановка, в която е напът да се образува коалиция сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да я поддържа. Ще гласоподавам „ срещу ” и ще напусна парламентарната група на „ Продължаваме Промяната ”. Според мен това е изменничество по отношение на голяма част от българските гласоподаватели, които гласоподаваха доверие на Политическа партия ”, уточни Радостин Василев.

„ Вчера в 21:30 ч. ми се обади шефът на ДАНС господин Тончев и ми сподели, че има някакъв сигнал на най-високо равнище за опасност за мен и пращал кола, която да ме пази пред нас. Защото има данни за това, че се гласят по някакъв метод да ми навредят. Останах сюрпризиран ”, разгласи Василев.

Той посочи, че това е единственият му допир със службите. „ Че ме предизвести шефът на ДАНС, че ще се подхващат дейности по предварителната защита на някакво закононарушение по отношение на мен. Нито това е коментирано с някакви служби, нито с президента, нито с извънземните ”, добави Василев.

Отговорът на „ Продължаваме Промяната "

Днес се потвърдиха нещата, за които през вчерашния ден ви предупредихме. Явно опцията да се образува постоянно държавно управление, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е основната причина за днешната офанзива. От сутринта следим съгласуваност сред проруските сили у нас, в това число „ Възраждане ” и Българска социалистическа партия. Така съпредседателят на „ Продължаваме Промяната ” Кирил Петков разяснява записите, пуснати от съпартиеца му Радостин Василев.

„ ДАНС охранява единствено стратегически обекти, а не обособени лица, тъй като няма такива пълномощия. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези среднощни диалози сред шефа на ДАНС и този народен представител? Възможно ли е в този диалог някой да спрял всички диалози, които бяха готови? ” запита Петков.

Той акцентира, че никоя друга страна не може да въздейства върху избора, който политиците у нас вършат за бъдещи промени. „ Всеки претендент, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да е с чисто правосъдно минало, да не е бил част от незаконна група в България или Европа, да не е бил сътрудник на вражеска страна, нито на „ Държавна сигурност ”. Не сме съгласували с нито едно посолство предлагането за нито една от службите до този миг ”, акцентира съпредседателят на Политическа партия.

Според него най-важният въпрос все още е за какво президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е „ синхронизирано с днешната конференция ”.

Петков разяснява и диалозите за сформиране на постоянен кабинет като за следващ път акцентира, че ПП-ДБ не е в коалиция с ГЕРБ-СДС и точно това постанова следването на схемата с ротацията на министър председатели.

" Акад. Денков приказва с всички министри по настрана, само че базата е показания преди седмици от нас състав за проектокабинет. Знам, че съгласуват и с Мария Габриел. Имаше министри, които не можаха да одобряват първия път, когато бяха поканени, тъй като им се струваше, че този кабинет надали ще се случи. Сега обаче споделиха " да ". Има и хора, които се отхвърлят по персонални аргументи ", сподели още Петков.

Реакциите на политиците след изказването на Василев

„ Абсолютно не виждам никакъв проблем. Абсолютно не виждам нищо, от което да се тормозим от това, че сме обсъждали европейската процедура. Нека да бъдем съществени. Става дума за Политическа партия. Аз не съм член на тази партия. Няма по какъв начин да потвърдя тази информация. Аз разясня нашата позиция. Ние сме обсъждали модела на Екологичен потенциал по метода, по който се преглеждат настояванията за имунитети. Абсолютно съществено сме обсъждали това нещо, без оглед на Бойко Борисов или различен народен представител, още повече, че такова искане все още няма ”, съобщи в коридорите на Народно събрание съпредседателят на „ Демократична България ” Христо Иванов.

По думите му имунитетът на народните представители съществува, с цел да могат те да вземат свободно решения.

„ Аз персонално не съм водил диалози за шефовете на службите. Очевидно задачата е да се скапе обединението и България да бъде хвърлена още веднъж в избори, които безусловно нищо няма да решат. Моят апел е да не се поддаваме на този шантаж, който пробват да се сътвори. Имаме потребност от държавно управление. Това решение е мъчно. Ще продължим да работим за това ”, акцентира той.

„ Ръководството на Политическа партия и Демократична България би трябвало да бъде задържано за държавна измяна неотложно! Ръководството на ГЕРБ също, само че за изцяло творчество! ”, написа в профила си във Фейсбук водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов.

​„ Става дума за скрити сделки на обединението на имунитетите. От тези записи се чува безспорен интернационален скандал. Дали ще поддържат една бъдеща коалиция на първите две сили. Сложихте България на дъното, съсипахте полезностите на Европейски Съюз ”, разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия напусна залата и няма да взе участие в дебата при гласоподаване на второ четене на измененията в Наказателно-процесуален кодекс, касаещи механизма за следствие на основния прокурор.

Коментар последва и от водача на „ ИТН ” Слави Трифонов, от която Радостин Василев беше част преди да се причисли към ПП-ДБ.

„ Този запис, който пусна сутринта Радостин Василев, демонстрира цялата гнила същина - и неговата, и на хората които е записал. Предполагам, че множеството от вас са отвратени от това, което виждат и чуват. И аз по този начин. Сега изрази като „ Аз нали ви споделих ” ще са правилни, само че с нищо няма да оказват помощ. Цял живот работя с страсти, а би трябвало да съм удобен. Иначе няма триумф. Във всяка работа е по този начин. Щастието не е цел, а разследване. Трябва да направиш нещо, с цел да си благополучен. И в тази обстановка е по този начин, би трябвало да се постъпва практично, а не прочувствено. Тоест, нужна е експертиза на хора, които схващат, а не хора които желаят власт, популярност и пари, само че в действителност нямат грам морал ”, акцентира Трифонов.

Преди конференцията на Василев водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява в коридорите на Народното събрание изказванията за записи на депутати по този начин: „ Човек да няма телефон в днешно време. Превърнахме се в страна на записите. Мен ме записваха по тоалетни, по спални, по какво ли не. Изпадахте във екстаз да коментирате. Във всяка правова страна нерегламентиран запис не се разяснява. Нямам различен коментар по тематиката с изключение на нечистоплътност ”.

По думите му задачата на тези записи е да не се сформира държавно управление. „ Видяха, че всичко е напът да се случи. Аз знам, че това обслужва разнообразни ползи, които не желаят България да се стабилизира. Не знам Кирил Петков какво знае. Не мога да разясня нещо, което не знам. На негово място нямаше да разясня. Това е нерегламентирано, нелегално. Това е нечистоплътие. Защото вместо да си приказваме за бюджета, по кое време ще довършим промените – ние си приказваме кой и по какъв начин записал ”, безапелационен бе Борисов.

Попитан дали абсурдът със записите ще повлияе на съставянето на кабинет той отговори: „ На мен особено няма да ми повлияе. Мария Габриел води договарянията. Аз не вземам участие ”.

Реакцията на Европейската комисия

След замесването на името на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в абсурда, от Брюксел излязоха с позиция по тематиката. „ Няма метод да разясняваме запис с незнаен генезис ”, се споделя в изказване на един от представителите, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР