В очакване на големи реформи тази седмица трябваше бъде решаваща

В очакване на големи реформи тази седмица трябваше бъде решаваща ...

Как плановете за реформи в евротурнирите зациклиха.В очакване на големи реформи тази седмица трябваше бъде решаваща за европейския футбол. Двудневната среща в Женева обаче завърши в задънена улица и с неясни изявления, като предложенията за промени в евротурнирите бяха отложени за обсъждане с още 18 месеца.

Случи се това, което от Асоциацията на европейските клубове (ECA) не очакваха. Те се надяваха да приключат преговорите за реформите, които трябваше да бъдат уточнени и предадени към УЕФА, като предварителният план на организацията беше те да влязат в сила от 2024 г.

Засега план "А" се отлага. Необходим е план "Б", но нито УЕФА, нито ECA, нито националните първенства имат решение на проблема.

Какъв е проблемът

От ЕСА в лицето на председателят й Андрея Аниели искат по-голяма конкуренция в евротурнирите. Първоначалното предложение беше за три надпревари, всяка от които да има четири групи по осем клуба. Това гарантира минимум по 14 мача за отбор, като правилата позволяват изпадане или изкачване в по-горна дивизия.

В момента календарът в европейския футбол е препълнен с двубои, като никога не е било ясно къде ще се вместят допълнителните срещи, чийто минимален брой е с осем повече от сегашния вариант в Шампионската лига и Лига Европа.

Идеята на промените е да се генерират повече телевизионни приходи и да се разшири конкуренцията между клубовете. Недоволството на отборите във Висшата лиги и други тимове обаче доведе до това, че намирането на обща позиция, която да позволи съставянето на план, очевидно е практически невъзможно.

Големи клубове, големи искания

Вината за сегашната безизходица може да се припише на клубовете от петте големи първенства. Усещането е, че отборите от Англия, Испания, Германия, Италия и Франция е, са по-загрижени за вътрешните си телевизионни пазари, вместо към подобрение на цялостното състояние на националните лиги в Европа.

А дупката между богатите и бедните клубове продължава да расте. Вероятната посока, към която да се върви, са за постепенни и по-малко промени, които да влизат в сила за по-дълъг период от време.

"Няма как над 80% от клубовете да са доволни. Трябва да запомните, че ECA е там, за да защити популяризирането на футбола във всички европейски страни, а не само за някои, които надигнаха глас в последните месеци", каза Аниели.

Източник: dnevnik.bg