В очакване на данни за сериозен спад на българската икономика

...
В очакване на данни за сериозен спад на българската икономика
Коментари Харесай

Спешни 550 млн. лв. за бизнеса ще свиват спада на икономиката под 7%

В очакване на данни за сериозен спад на българската стопанска система през второто тримесечие на 2020 година, които ще бъдат оповестени в петък, държавното управление счита да налее над 560 млн. лева в бизнес планове. Целта е сривът на брутния вътрешен артикул да бъде вит под 7%, стана ясно от думите на икономическия министър Лъчезар Борисов пред публицисти след среща представители на четирите работодателски организации и двата профсъюза в четвъртък.

Той по този начин и не пожела да каже какво сочи статистиката за второто тримесечие, само че означи, че тя не е толкоз трагична, колкото във Англия и е на половина (Лондон регистрира 20.4 на 100 спад на стопанската система – б. ред.). Според него неприятните резултати, породени от ограниченията против ковид, ще бъдат преодолени в третото и четвъртото тримесечие на годината и страната ни ще приключи със спад на стопанската система под 7 на 100.

За да може да се случи наваксването, държавното управление се заема да оправя дефекти в разпределянето на средствата по Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) 2014-2020 г, както и незабавно да разпредели средства по програмата му REACТ на Европейски Съюз за възобновяване на стопанската система в страните членки. Преди ден Министерският съвет утвърди този механизъм.

Министърът сподели, че за България средствата по тази мярка са 656 млн. евро, от които 391 млн. лева Министерството на стопанската система ще даде на бизнеса под формата на две огромни ограничения и приемът се чака да стартира най-рано през септември. Другите 162 млн. лева са по ОПИК.

Ще се наложат и законови ремонти, с цел да може ускорено да стане разпределянето на средствата, а не както до момента – за 5-6 месеца, сподели Лъчезар Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР