В очакване Inditex, собственик на Zara, и H&M да оповестят

...
В очакване Inditex, собственик на Zara, и H&M да оповестят
Коментари Харесай

Как Shein задмина Zara и H&M и стана пионер в областта на бързата мода 2.0

В очакване Inditex, притежател на Zara, и H&M да оповестят последните си резултати от продажбите, вложителите се концентрират върху един главен въпрос: по какъв начин пионерите в региона на бързата мода реагират на сегашния пазарен водач Shein, написа в собствен разбор Reuters.

Shein има голяма пазарна оценка и се готви за IPO. С съвсем напълно онлайн продажби, търговецът на дребно генерира към 23 милиарда $ световни доходи през 2022 година, съгласно изследователската компания Coresight.

През 2022 година Shein изпреварва Zara и H&M, като на компанията се пада съвсем 1/5 от международния пазар на бърза мода. Ниските цени на компанията - тениски за 5 $ и пуловери за 10 $ - притеглят доста купувачи, които другояче биха пазарували в магазини за облекла с понижение.

" Действителната мощ на Shein е в това, че признават, че нямат визия какво желаете да облечете ", споделя Руи Ма, анализатор и създател на бюлетина Tech Buzz China. " Това, в което те са уверени, е способността им да усилват производството на печелившите модели доста бързо. "

По този метод учредената в Китай онлайн компания се трансформира в съществена опасност на пазара на евтини облекла и аксесоари за Inditex, която регистрира резултатите си в сряда, и H&M, която се чака да го направи в петък.

На 6 декември анализаторът на Deutsche Bank Адам Кокрън намалява рейтинга на Inditex и H&M до " продавай ", базирайки се на провокации, измежду които дефлацията на цените на облеклата и натискът от страна на Shein и бързо развиващия се съперник Temu, благосъстоятелност на PDD.

Със сигурност Shein има някои общи черти със Zara и H&M, които постоянно са считани за основатели на концепцията за прекопирване на облеклата от стилните сцени и предлагането им на купувачите за по-малко пари, известна още като " бърза мода ".

И трите компании за търговия на дребно са били подложени на критика за хипотетична кражба на дизайни от други марки, само че съгласно някои критици свръхбързият индустриален цикъл на Shein го прави изключително сериозен извършител. В правосъдно дело от юли за нарушение на интелектуалната благосъстоятелност се твърди, че Shein употребява изкуствен интелект и личен логаритъм, с цел да търси хрумвания за дизайн в интернет, което от време на време води до непосредствено плагиатство.

Според анализатори и вложители обаче основната тактика на Shein е да употребява мрежа от снабдители, основани най-вече в Китай, които се опълчват на обичайните индустриални трендове, като одобряват дребни първични поръчки и усилват размера си според от търсенето. Тази свръхгъвкава верига за доставки разрешава на Shein да сътвори радикално друг бизнес модел от одобрените играчи в региона на бързата мода като Zara и H&M, които първи започнаха да редуцират периодите за произвеждане, само че към момента значително разчитат на прогнозиране на моделите, към които купувачите ще имат интерес.

" В по-голямата си част Zara или H&M към момента плануват стилните трендове, вършат предварителни поръчки на продуктите сред 3 и 12 месеца преди продажбата и се ангажират с много огромни размери на поръчките ", споделя Саймън Ъруин, някогашен анализатор на Credit Suisse, който изследва ценовите тактики на Shein.

Според едно изследване от 2022 година Shein нормално получава поръчките си в границите на пет до седем дни и по-късно може да изпрати продуктите непосредствено на потребителите посредством въздушен превоз. Доставката въпреки всичко може да отнеме до две седмици (и повече в някои случаи), според от продукта и местоположението на купувача.

Според Шън Лу, професор по мода и облекло в University of Delaware, моделът " непосредствено до потребителя " дава на Shein преимущество пред търговците на дребно, които би трябвало да популяризират облекло в световна мрежа от магазини и да поддържат запасите в тези обекти.

Патрисия Чифуентес, старши анализатор в отдела за скъпи бумаги на Bestinver, който има акции на Inditex, обаче счита, че скоростта на доставките е главно преимущество на Zara спрямо H&M и даже Shein:

" Колкото по-скоро клиентът получи дрехата, толкоз по-малка е вероятността да я върне. Така че Inditex желае да бъде най-бърза в изпращането на продукта, както и във връщането му, в случай че той не се хареса на купувача, с цел да усили оптимално възможностите той да се продаде на цялостна цена. "

От ноември 2022 година до ноември 2023 година Zara и H&M са пуснали на американския пазар надлежно 40 000 и 23 000 нови продукта, съгласно данни на Лу. За същия интервал Shein е въвела 1,5 млн. продукта - 37 пъти повече от Zara и 65 пъти повече от H&M. И въпреки че и двете компании към момента работят с снабдители в Китай, Inditex и H&M имат огромни индустриални бази и в други страни.

През 2022 година 98% от производството на Inditex е било основано в 12 страни, в това число Португалия, Мароко, Турция и Испания, където е седалището на компанията. H&M смята Бангладеш, дружно с Китай, за най-големия си пазар за произвеждане на облекло.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР