В общинския съвет на Стара Загора и след тези местни

...
В общинския съвет на Стара Загора и след тези местни
Коментари Харесай

ГЕРБ отстъпва в големите, а ДПС бавно настъпва в малките общини в Старозагорско 

В общинския съвет на Стара Загора и след тези локални избори болшинство има ГЕРБ с  21 от 51 съветници. В предходния обаче партията елементарно можеше да постанова решения с 27-те си старейшини, които му подсигуряваха прокарването освен дневния ред, а и на всички точки, за чието решение се изискваше нормално болшинство от 26 гласа. За решенията, за които трябваше квалифицирано болшинство от ⅔ - 34 гласа, партията успяваше с сделки с обособени съветници и с малобройните групи, които бяха с от 2-ма до 4-ма представители.
В настоящия пъстър локален парламент на кмета Живко Тодоров и групата на ГЕРБ за решения, които изискват нормално болшинство, няма да им е толкоз мъчно, тъй като Местна коалиция Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ (ЗНС), която поддържа Тодоров в тези локални избори, има 7-ина старейшини, само че ще би трябвало да им връщат жеста за решения, които ЗНС ще желае да прокара. За решенията с квалифицирано болшинство обаче на ГЕРБ ще им е по-сложно. Ако Българска социалистическа партия за България , които от 6-има станаха 7-ина в този мандат, продължи мощната (за пред избирателите) борба с ръководещите в общината, ГЕРБ ще би трябвало да ухажва партиите и обединенията, които вкараха сред един и трима представители. По трима съветници имат БСДП и Демократична България - Обединение, по двама Вътрешна македонска революционна организация, Движение за права и свободи и Алтернатива на жителите (единият е Янко Янков, на който беше свален имунитетът от Централната изборна комисия по искане на основния прокурор), а с по един представител са Ние, Гражданите, Движение Нашият град, Възраждане и ВОЛЯ. 
В общинския съвет на Казанлък , в който влизат 37 души , на ГЕРБ и Галина Стоянова също няма да им е елементарно. Има лек спад на съветниците и тук - от 16 преди 4 години понижиха до 13. Местата на Българска социалистическа партия за България обаче от 5 станаха 9 . Алтернатива на жителите , зад която е групата на Експерти за Казанлък в предходния мандат, също усилиха броя на старейшините си - от 6 на 8 . С тях ГЕРБ без проблем ще постанова дневния ред и решения, които се вземат с нормално болшинство. За изискващите квалифицирано - 25 гласа, ще би трябвало да влизат в нелеки сделки с Движение за права и свободи , което усили двойно съветниците си в Града на розите и към този момент има 6-има, тъй като гласът на един консултант от Вътрешна македонска революционна организация няма да е задоволителен за вземането на такива решения. 
В Раднево , където втори мандат завоюва доктор Теньо Тенев от ГЕРБ, общинският съвет в този мандат понижава от 21 на 17 съветници поради по-малкия брой на популацията в общината. С най-вече съветници в локалния парламент - 5-има, са ГЕРБ . С по трима съветници са Българска социалистическа партия, АБВ и Местна коалиция МИР , двама има БСДП , а Местна коалиция Политическа партия ЗНС (ПП ВМРО-БНД) - един . Мнозинството на ГЕРБ , въпреки да наподобява нежно, ще постанова дневния ред дружно с АБВ и БСДП,  които поддържаха Тенев за този мандат и евентуално съветниците им ще играят в един тим с ръководещата партия. За квалифицираното болшинство от 12 гласа все някак ще се договорят с МИР или с представителя на ЗНС…
Мъглиж си избра Господин Господинов за трети кметски мандат. Когато се яви за първи път през 2011-а, той беше подсилен от БСДП, само че през 2015 година и в този момент го поддържа ГЕРБ . Макар партията да има един представител по-малко в 17-членния общински съвет - 9, болшинството отново е нейно. Българска социалистическа партия има 5-има съветници, а Движение за права и свободи - 3-ма. Двете партии са нараснали наличието си надлежно с 3-ма и 2-ма представители, само че това надали ще е проблем за ГЕРБ, когато им би трябвало квалифицирано болшинство. 
В Николаево определеният на втори тур за кмет Николай Кънев, ГЕРБ, евентуално ще има комплициран мандат. Мнозинство в 13-членния общински съвет има Движение за права и свободи - 6-ма, колкото имат ГЕРБ и Българска социалистическа партия дружно 3+3 , и един представител на НФСБ . Ако няма " съюз " против Движение за права и свободи, през 2023 година придвижването може да има и кмет в общината. Сега не съумя тъкмо поради подобен " съюз " на втория тур. 
В прилежащо Гурково обаче претендентът на Движение за права и свободи се пребори за кметския стол единствено с 16 гласа преднина пред претендента на ГЕРБ и доскорошен кмет Иван Иванов. В общинския съвет има 13 съветници - 6-има на Движение за права и свободи, 4-ма на ГЕРБ и 3-ма на Българска социалистическа партия , очевидно ще се ползват комплицирани схеми за взимане на решения, само че придвижването има опит в това. 
Големият удар на Движение за права и свободи в Старозагорска област обаче е община Павел баня . През 2015-а претендентът им за кмет Иса Бесоолу не можа да се пребори със Станимир Радевски, зад който на втория тур застанаха и Българска социалистическа партия, и ГЕРБ. Движението обаче завоюва 8 места в общинския съвет и сполучливо си изигра картите в 17-членния му състав. Сега болшинството още веднъж е тяхно - 9- има съветници, а за квалифицирано болшинство все ще се схванат с някого от останалите - по трима съветници имат ГЕРБ и Българска социалистическа партия , а Вътрешна македонска революционна организация има двама .
Движение за права и свободи укрепва позиции и в община Гълъбово , където с Български социалдемократи и Български либерален център направиха Местна коалиция Движение за права и свободи и застанаха зад кмета Николай Тонев за следващ мандат. Той завоюва против претендента на ГЕРБ още на първи тур, а обединението извоюва 5 от 17 места в общинския съвет. Толкова съветници има и Българска социалистическа партия за България, ГЕРБ и Местна коалиция Българска социалдемократическа партия (АТАКА) имат по 3-ма, а АБВ - един. 
В община Чирпан Местна коалиция ГЕРБ (ПП НФСБ, Политическа партия Съюз на демократичните сили, Политическа партия Български земеделски народен съюз, Политическа партия АБВ, ПД Социалдемократи, Политическа партия АТАКА) освен застана зад обща кметска кандидатура - Ивайло Крачолов, а и се яви с обща листа за локалния парламент и завоюва 7 от 21 места в него. Останалите в състава му са - 5-има съветници от Българска социалистическа партия за България, 4-ма от Движение за права и свободи , 3-ма от Местна коалиция Движение ЗАЕДНО за смяна (ПП Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ, Коалиция Ние, Гражданите, Коалиция АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, Политическа партия МИР, Политическа партия ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ) и двама от Нова опция . Първите две групи евентуално няма да се схващат доста елементарно, само че алените изгубиха позиции поради двата мандата на Кичка Петкова , която вкара Чирпан в комплицирана обстановка с бюджета, с европейските планове и с цялостното положение на общината. Как ще се договаря необятната и разнородна коалиция, с цел да потръгнат нещата в Чирпан е комплицирано да се предвижда, само че евентуално би трябвало да имат едно на разум с Движение за права и свободи , които резервират позициите си в Града на Яворов на същото равнище, само че уголемяват въздействието си в региона
В община Братя Даскалови кметското място на първи тур завоюва още веднъж Иван Танев от Политическо придвижване " Социалдемократи " , което от много време има солидни позиции там. Но загуби едно от 5-те си места в 13-членния съвет, а ГЕРБ усили своите с едно и имат надлежно 4-ма и 3-ма старейшини. Българска социалистическа партия също е с 3-ма , а останалите три места са за Движение за права и свободи 2 и за Местна коалиция ЗНС (ПП ВМРО-БНД, Политическа партия МИР) - едно
В най-малката община в региона Опан систематичните играчи ГЕРБ и Движение за права и свободи и на тези локални избори не можаха да наложат претендентите си за кметския стол, в който за втори мандат ще седне Генчо Колев, който поддържаха Вътрешна македонска революционна организация . В общинския съвет с 11 места официално партията има болшинство с 4-ма съветници , само че ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат по 3-ма . 11-ото е пробив на Движение за права и свободи в общината , която до неотдавна се смяташе за последната алена цитадела в Старозагорско. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР