В общинска зала в Каталуня двама активисти за независимост се

...
В общинска зала в Каталуня двама активисти за независимост се
Коментари Харесай

С обещания за "каталунско гражданство" Барселона печели сърцата на мигрантите

В общинска зала в Каталуня двама деятели за самостоятелност се качват на сцената. Около тях има каталунски флагове на червени и жълти райета. Те са екскурзовод, роден в Сирия и испански народен представител, роден в Уругвай.

Три месеца преди референдум за самостоятелност, плануван за първи октомври, натурализираните имигранти към този момент имат значима и все по-явна роля в акцията - както като деятели, по този начин и като поддръжници. Каталуня е измежду областите с максимален дял имигранти в Испания - малко под 14 % от живеещите там са родени в други страни. Гласовете им може да се окажат основни и да донесат още поддръжка на придвижването за самостоятелност в конкуренцията, която се чака да се оспорвана.

Включването им в придвижването, призоваващо за държавност, е доста значимо, споделя вицепремиерът на Каталуня Ориол Жункерас. " Искаме да сме доста отворено и интегрирано общество, " сподели той за " Ройтерс " в Барселона. Участниците в акцията даже окуражават мигранти, които нямат право да гласоподават, да предизвикват сътрудници и другари да пуснат бюлетина за самостоятелност и дават обещание каталунско поданство за всички мигранти, които живеят в региона, в случай че тя напусне Испания.

" Всички публично регистрирани като живеещи в Каталуня ще имат правото на каталунско поданство от първия ден на независимостта, " споделя депутатът Ана Сура от Уругвай, която съставлява каталунската партия ERC (Републиканска левица на Каталуня - бел. ред.).

В същата зала, след осъществяване онлайн на реге музикант, уредниците раздават листовки с надписи: " Откъдето и да сте, във ваши ръце е да осигурите по-добро бъдеще за себе си и за децата си. Застанете зад Каталунската република! "

" Искам да прикани всички тук да застанат до нас и да гласоподават с " да ", " споделя Зухейр Алтайеб, избягал от Сирия през 2011 година и придобил испанско поданство посредством брак.


© Albert Gea, Reuters

Каталунци със флагове на празника на региона в центъра на Барселона, 11 септември 2016 година

Докато сепаратистките настроения отслабват в разнообразни точки от Шотландия до Квебек, напрежението е върху каталунските националисти, до момента в който те се пробват да прокарат втори избор след символичното гласоподаване преди три години, което не беше прието от Мадрид. Испанските управляващи споделят, че новият избор е противозаконен и не би трябвало да се състои.

За разлика от гласуването през 2014 година хората без испанско поданство няма да могат да гласоподават през октомври, тъй като Каталуня желае да се съобрази с националните права за референдума, с цел да му даде по-голяма легитимност. По-голямата част от каталунците желаят нов референдум, само че тези, които желаят Испания да остане единна, имат дребна преднина, сочат изследванията.

Несигурността към " каталунското поданство "

Карлес Пуджмон, каталунският министър председател, който поддържа независимостта, сподели в ефирен спор през януари, че поддържа концепцията да се даде каталунско поданство на мигранти, които живеят в региона. Според него обаче последната дума ще е на конституцията, която ще се създаде за новата страна.

Каталуня е втората по население област в Барселона. Тя от епохи притегля мигранти, които да работят в текстилната, стоманената и химическата промишленост. През 60-те години десетки хиляди испанци от по-бедните южни области Мурсия и Андалусия също се реалокират там в търсене на работа. Потомците им приказват каталунски и са измежду най-явните поддръжници на независимостта.


© Albert Gea, Reuters

Участник в протест, извършен по-рано през юни в поддръжка на независимостта, държи алегорична урна, с цел да призове хората да гласоподават за обособяване.

По време на икономическия взрив на Испания в края на 20 и началото на 21 в. нова вълна стопански мигранти идва от Латинска Америка и Северна Африка. Каталуня тогава е измежду регионите, в които идват най-вече мигранти. През 2011 година чужденците са 16% от популацията, а единствено 10 години по-рано са 4.1 на 100. Това е по-голям растеж, в сравнение с в останалата част на Испания. Макар делът на мигрантите да е намалял от началото на икономическата рецесия насам, в Каталуня наклонността се обръща от предходната година. Тогава Каталуня беше един от районите в Испания, където имаше чист растеж на броя на непознатите жители.

" Испания към този момент няма да е Испания "

Каталунското държавно управление се пробва да интегрира мигрантите, като дава безвъзмездни здравни услуги и обучение даже на незаконни мигранти, които са се записали в провинцията. Саока Кинголо, който идва в Испания от Конго през 1988 година, търсейки работа и бягство от диктатурата, споделя, че опитът му с Каталуня като преселник е бил доста позитивен без значение от забележителното повишения брой на чужденците в последните години. " Имало е най-вече един или два (ксенофобски) случая, само че нищо съществено, " кава 56-годишният мъж, който е част от акцията за самостоятелност и работи за популяризация на каталуския език и повече права за имигрантите в региона.


© Albert Gea, Reuters

В залата в Полиня обаче настроенията са разнопосочни. Някои от хората се тормозят дали ще могат да гласоподават и какво ще стане с испанските им документи, в случай че Каталуня получи самостоятелност. " Не одобрявам концепцията за самостоятелност. Всички сме едно семейство, нали? " споделя сенегалец, който избира да резервира името си в загадка. " Ако Каталуня се отдели, какво ще стане, в случай че и друга област изиска същото? Испания към този момент няма да е Испания. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР