В Община Варна се проведе първото за годината заседание на

...
В Община Варна се проведе първото за годината заседание на
Коментари Харесай

11 жертви на трафик са били настанени в приюта във Варна

В Община Варна се организира първото за годината съвещание на Местната комисия за битка с трафика на хора - Варна (МКБТХ). Срещата бе водена от Тодор Иванов, зам.- кмет на Община Варна и ръководител на комисията, а в нея членовете на МКБТХ от Районна прокуратура - Варна; ОД на Министерство на вътрешните работи - Варна, бранш БОП при ГДБОП, МВР-София; Гранична полиция, дирекция " Социално подкрепяне "; специалисти от дирекция " Превенции "; представители на неправителствените организации: фондация " SOS-семейства в риск ", съдружие " Съучастие ", фондация " Владиславово " и съдружие " Младежка самодейност за стабилно развиване ". В съвещанието взеха присъединяване и секретарят на Общинската комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните, както и секретарят на Общинския съвет по наркотичните субстанции.
По време на срещата бе прегледан и признат доклад за активността на комисията за м.г. Представени бяха резултатите от извършените образования на експерти - чиновници на Министерство на вътрешните работи, обществени служащи и учители от Област Варна, ориентирани към използване на Националния механизъм за ориентиране и подкрепяне на жертви на трафик на хора. Обучени бяха 150 експерти и 50 доброволци.

През отчетния интервал в приюта за краткотрайно настаняване за жертви на трафик на хора във Варна е била предоставена протекция на 11 дами - на възраст 17 - 38 година От тях 9 са жертви на външен трафик (Гърция, Германия, Франция, Кипър, Норвегия, Чехия), като доминира полова употреба.

В рамките на съвещанието бе призната стратегия за активността на Местната комисия за битка с трафика на хора през 2018 година

Основни акценти в активността на комисията, според признатата стратегия, през актуалната година ще бъдат: образования на експерти по " Програма за консултиране на експерти за идентификация и ориентиране на жертви на трафик на хора " за - повишение на информираността и възстановяване потенциала на мултидисциплинарните екипи за идентификация и ориентиране на жертви на трафик на хора във Варна и региона; осъществяване на стратегия за предварителна защита на трафика на хора измежду младите хора; образования и действия с доброволци от градския и учебните превантивни клубове; осъществяване на общоградски акции и образуване на работни срещи с представители на разнообразни институции, ангажирани в предварителната защита и битката с трафика на хора и даване на протекция за - смяна на публичните настройки за предварителна защита на трафика на хора във всичките му форми. На съвещанието беше показана Националната стратегия за предварителна защита на трафика на хора за 2018 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР