В Община Стара Загора беше проведено първото заседание на сформираната

...
В Община Стара Загора беше проведено първото заседание на сформираната
Коментари Харесай

Обмисля се подпомагане за кастрацията на домашните любимци

В Община Стара Загора беше извършено първото съвещание на образуваната работна група за предложение на съответни ограничения за понижаване на популацията на бездомни кучета. Участие в нея взеха отрасловият зам.-кмет Йордан Николов, шефът на Общинския подслон за безстопанствени животни Полина Георгиева, представители на общинска администрация, Областна дирекция по сигурност на храните, притежатели на ветеринарни клиники и амбулатории и представители на неправителствени организации.

Срещата стартира с чуване на предложенията на жители, които имат отношение към животните и съответни възгледи за справяне с казуса. Сред концепциите, които участниците дискутираха, бе възстановяване на системата за регистрация на кучетата посредством по-добра съгласуваност сред институциите. От направените изявления имаше предложение за смяна в Наредбата за реда и изискванията на развъждане на животни компаньони на територията на Община Стара Загора и за организация на работата в общински подслон за безстопанствени животни.

Присъстващите се сплотиха към концепцията, че приоритет за понижаване на популацията на бездомни животни е кастрацията. Бяха разисквани разнообразни разновидности за образуване на безвъзмездни акции за даване на тази услуга. Зам.-кметът изясни, че ще бъде премислена опцията при регистрация на животните-компаньони в Община Стара Загора на притежателите да бъдат предоставяни ваучери за кастрация на четириногите. По този метод жителите ще бъдат подтиквани да извършат операцията като бъдат облекчени финансово.

Съгласно програмата за преодоляване на популацията и наредбите на Закона за отбрана на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, имунизират се против бяс, кастрират се, маркират се и след нужния оздравителен интервал се връщат по местата, от които са хванати. Не се връщат единствено кучета, които са хванати наоколо до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и учебни заведения, както и заболели, на които им е належащо лекуване, и такива, които демонстрират признаци на експанзия.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде направена листовка, посредством която притежателите на кучета да бъдат осведомявани за техните права и отговорности, както за виновното отношение към техните животни.

Подготвят се насърчителни акции за популялизиране на осиновяването на четириноги от Общинския подслон за безстопанствени животни. Стана ясно, че учебното заведение за кучета в Стара Загора предлага гратис тримесечно образование за такива домашни любимци.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР