В Община Раковски вдигнаха данък сгради, но само за бизнес

...
В Община Раковски вдигнаха данък сгради, но само за бизнес
Коментари Харесай

Вдигнаха данък „сгради” в Община Раковски, но само за бизнес имотите

В Община Раковски подвигнаха налог „ здания ”, само че единствено за бизнес парцелите, откакто на последното съвещание на локалния парламент се развихриха горещи диспути след входираното от кмета Павел Гуджеров (ГЕРБ) предложение за повишение на данъка за недвижимите парцели за увеличение на приходите в общинската хазна.

Предложението за изменение и допълнение на наредбата за установяване размера на локалните налози стана мотив за градивен спор сред ръководещи и съпротива в Раковски. Местните депутати се сплотиха към предлагането на съветника от Българска социалистическа партия Петър Антонов – парцелите с данъчна оценка до 6 000 лв. да бъдат непокътнати като облагане с досегашния си промил от 1.5/1000, тези с данъчна оценка от 6 000 лв. до 16 000 лв. да бъдат обложени с 2 промила, а тези с оценка над 16 000 лв. да се таксуват с 2.5 промила налог върху недвижимите парцели. Така ще се трансферира по-голяма тежест към бизнеса, а по-умереното облагане с този данък ще остане за физическите лица и семействата с по-ниски приходи.

„ За нас е значимо хората с най-ниски приходи и респективно с най-малки парцели да не бъдат товарени в допълнение. Прогресивното облагане е обективен метод с очебийно обществена устременост, тъй като неравенствата в България доближават убийствени размери и нашата община не прави изключение. Прогресивната данъчна политика е чисто лява в генезиса си. Така ще се понижи обезлюдяването на дребните обитаеми места, в които доминират парцели с данъчна оценка под 6 000лв. в това число и ще се резервира досегашният 1,5 промил ”, безапелационен е водачът на социалистите в Раковски.

Според Петър Антонов в диапазона над 16 000 лева попадат по-новите и по-големи постройки, както и парцелите на бизнеса, който е най-големият ползвател на пътната инфраструктура. Тя се амортизира в най-голяма степен от предприятията на територията на общината. „ Затова който използва най-вече, да заплати най-вече ”, аргументира се Петър Антонов.

Зам.-кметът на Раковски Татяна Бакова се съгласи с причините на Петър Антонов и добави, че 2/3 от приходите от този напредничав данък влизат в общинския бюджет от юридическите лица, а 1/3 от физическите. Кметът Павел Гуджеров утвърди градивното предложение на общинския консултант от Българска социалистическа партия и по този начин ръководещи и съпротива се сплотиха по отношение на поправяне на локалния налог „ здания “ и изменението на наредбата бе гласувана с цялостно болшинство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР