В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в

...
В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в
Коментари Харесай

Турция, Иран и Русия с обща декларация срещу сепаратизма в Сирия

В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в турската столица Анкара сред президентите на Турция, Иран и Русия Реджеп Таийп Ердоган, Хасан Роухани и Владимир Путин, бе подчертана общата решителност за опълчване на сепаратизма, както и потреблението на тероризма като опрощение за смяна в Сирия, предава Anadolu Agency.

Family photo of leaders of #Turkey, #Russia and #Iran from today: Did Turkish president #Erdogan almost push #Russia president #Putin off the stand? pic.twitter.com/uQvvfBSheD

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 4 април 2018 година

В изказването, оповестено след близо двучасовата среща, извършена при закрити врата, се споделя, че водачите „ отхвърлят опитите за основаване на нова действителност под претекста за битка с тероризма “.

Те акцентират продължаващата си безапелационна поддръжка за сирийския суверенитет, самостоятелност, единение, териториален интегритет и всемирски темперамент. В декларацията се показва „ решимостта за опълчване против всички сепаратистки хрумвания, целящи да подкопаят суверенитета и териториалния интегритет на Сирия, както и националната сигурност на прилежащите страни “.

Президентите „ показват своето разбиране, че не може да има военно решение на сирийския спор и че спорът може да бъде приключен само посредством контрактуван (между страните) политически развой “.

Те оповестиха, че се задължават „ да следват резултатите от Конгреса, отразяващи волята на представителите на всички сегменти от сирийското общество и съответно съглашението за основаване на Конституционен комитет, подсилен от генералния секретар на Организация на обединените нации и интернационалната общественост “.

Тримата настояха за „ нуждата от това да се помогне на сирийците във възобновяване на единството на тяхната страна и в постигането на политическо решение на продължаващия спор посредством инклузивен, свободен, почтен и открит, воден и притежаван от Сирия развой, учреден на свободната воля на сирийския народ и водещ до основаването на Конституция, която ще има поддръжката на сирийския народ и свободни и почтени избори, с присъединяване на всички имащи права сирийци и под наблюдението на Организация на обединените нации “,

Лидерите акцентират, че „ Астанинския формат “ „ е бил единствената ефикасна интернационална самодейност, която е спомогнала за понижаване на насилието в Сирия и е съдействала за мира и стабилността в Сирия, давайки моментум на „ Женевския развой “ за намирането на дълготрайно политическо решение на сирийския спор “, се прибавя в известието.

Президентите също потвърдиха решимостта си да продължат дейното съдействие в Сирия за реализиране на дълготрайно помирение сред враждуващите страни и за насърчаването на политическия развой, очакван в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Трите страни ще продължат съдействието, за да се „ ликвидира дефинитивно “ „ Ислямска страна “, „ Фронта ан Нусра “ и всички други човеци, групи, действия и компании, свързани с „ Ал Кайда “ и „ Ислямска страна “, се споделя в декларацията.

Лидерите акцентират, че е извънредно значимо, в границите на битката против тероризма, да се отделят джихадистките групировки от групите от въоръжената съпротива, които биха се включили към режима на помирение и това е решаващо за понижаване на жертвите измежду мирното население.

Президентите също показаха, че са решени да „ ускорят напъните за обезпечаване на мира в страната и да пазят мирните жители в зоните за деескалация, а също така да обезпечат скоростен, безвреден и безконтролен филантропичен достъп до тези зони “.
Те акцентират, че образуването на зони за деескалация е с краткотраен темперамент, както е планувано в меморандума от май 2017 година.

„ Те приканват интернационалната общественост и по-конкретно Организация на обединените нации и нейните филантропични служби, да усилят помощта си за Сирия, като изпратят спомагателна филантропична помощ, засилят филантропичните действия, възстановят главната инфраструктура, в това число обществените и икономическите уреди и запазят историческото завещание “, се споделя в известието.

В изказването се отбелязва развиването на обстановката в Сирия след последната тристранна среща през ноември м.г. в съветския черноморски курорт Сочи, когато тримата се събраха, с цел да обсъдят напредъка по мирните договаряния, водени в Астана и измененията в контрактуваните зони за деескалация в Сирия.

Сред другите решения, които бяха взети в Анкара е идната среща да се организира в Иран, по покана на иранския президент Хасан Роухани.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР