В обширния лагер за разселени лица Калма в Судан Ансаф

...
В обширния лагер за разселени лица Калма в Судан Ансаф
Коментари Харесай

Гладът все още съсипва живота на децата в Судан

В обширния лагер за разселени лица Калма в Судан Ансаф Омар живее с ужасяващата виновност, че е изгубила дребното си дете поради продоволствената рецесия, която е засегнала милиони хора в цялата страна.

" Аз съм мощно недохранена, тъй че не можах да го кърмя ", споделя 34-годишната Омар пред Агенция Франс Прес месец след гибелта на детето си на година и половина в лагера Калма край Няла, столицата на провинция Южен Дарфур.

" Водех го на всички места - в лечебни заведения, в лечебни центрове, само че най-после то умря ", споделя тя.

Отчаяни майки като Омар всекидневно се борят към Калма, с цел да нахранят нежните си и гладни деца, доста от които са мощно недохранени.

Судан е една от най-бедните страни в света, като една трета от популацията - минимум 15 милиона души - е изправено пред възходяща продоволствена рецесия, съгласно данни на Организация на обединените нации.

Близо три милиона от децата в Судан на възраст под пет години са мощно недохранени, твърди Организация на обединените нации.

" Над 100 000 деца в Судан са изложени на риск да умрат от недохранване, в случай че не бъдат лекувани ", споделя Лени Кинцли, началник на връзките в страната за Световната продоволствена стратегия (СПП).

В цялата страна една трета от децата на възраст под пет години са " прекомерно ниски за възрастта си ", а съгласно групата за помощ „ Alight “ в съвсем половината от 189-те обитаеми места в Судан " разпространяването на изоставането в растежа е по-значително от 40 % ".

Тя заяви, че през 2022 година в центровете на „ Alight “ в Калма и покрайнините ѝ са умряли минимум 63 деца по аргументи, свързани с недохранване.

Судан се бореше с хронични компликации по време на режима на Омар ал-Башир, който беше свален през 2019 година Тригодишното му ръководство беше белязано от вътрешни спорове, неприятно ръководство на държавното управление и наказателни интернационалните наказания.

През последните години Световната продоволствена стратегия е понижила на половина питателните дажби за вътрешно разселените лица в Калма " заради ограничавания във финансирането ", съобщи Кинцли.

Организация на обединените нации заяви за 35-процентен дефицит в производството на сорго - съществена храна в Судан - през сезона на реколтата 2021-2022 година

Нуралшам Ибрахим, на 30 години, споделя, че към този момент не може да разчита на помощи, с цел да изхранва петте си деца.

" Опитваме се да изкарваме някакви пари, работейки на полето отвън лагера, само че те едвам стигат за един ден ", споделя тя.

" Дори хлябът е прекомерно безценен ".

За други като Омар излизането от лагера в размирния район Дарфур, където към момента спорадично избухва етническо принуждение, е рисковано и рядко си заслужава.

" Не ни оставят на мира, когато излезем да работим ", споделя дамата, която изкарва едвам 500 судански лири (0,85 долара) дневно, когато работи на полето.

" Жените и девойките биват изнасилвани, а мъжете - убивани. "

Конфликтът в Дарфур, при който починаха 300 000 души, а 2,5 милиона бяха разселени, може и да е смълчан значително, само че етническото принуждение към момента може да избухне поради достъпа до вода, земя или добитък.

Според Организация на обединените нации през 2022 година при конфликти в страната са починали близо 1000 души. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР