В образованието живеят с мисълта, че като се повишат заплатите,

...
В образованието живеят с мисълта, че като се повишат заплатите,
Коментари Харесай

БТПП: Пенсионери могат да преподават предприемачество на учениците

В образованието живеят с мисълта, че като се покачат заплатите, незабавно ще се подобрят и резултатите. Дано съм неприятен оракул, само че повсеместното повдигане там ще бъде неприятен образец за непремерено, абсолютно нарастване. Особено в случай че следващата година на външното оценяване още веднъж се окаже, че 40% от завършващите са функционално необразовани. Това разяснява ръководителят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.


" Трябва да се сложи ясна вероятност пред учителите. Ако аз бях на мястото на ръководещите, бих споделил - 10, 20 даже 30% нарастване за всеки преподавател, чиито възпитаници демонстрират положителни резултати на външното оценяване. Някой е влошил резултатите - скърбя, за вас няма нарастване. В промишлеността 2-3% брак се счита за неприемливо и служащият го изгонват, в образованието при 40% неначетеност им покачват заплатите – това е недопустимо в пазарна стопанска система. Не сме срещу нарастването на заплатите, нарастване обаче против резултати " , изясни Симеонов.

По думите му в страната няма добре подготвена работна мощ в благозвучие с потребностите на предприятията. " Да погледнем и от гледна точна на родителите - те заплащат налози, значи заплащат за образованието на децата си, а когато децата завършат нямат работа или не работят по специалността ", добави той.

Симеонов съобщи също, че бизнесът е задоволен от вкарването на образование по предприемачество от първи клас, само че доста малко бизнесмени ще имат опция да вървят да преподават, по тази причина ще стане по-лесно, в случай че се ангажират хора в пенсионна възраст. " Пенсионерите са един огромен запас, който сякаш обществото неглижира. Хората, които са в положително здраве и имат познания, могат да преподават. А и ще имат търпението, изключително в случай че към този момент гледат внучета ", сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР