В обръщение към нацията на 4 февруари 2020 г. президентът

В обръщение към нацията на 4 февруари 2020 г. президентът ...

От Желю Желев и Филип Димитров до Румен Радев и Бойко Борисов: Войните на върха в България.


В обръщение към нацията на 4 февруари 2020 г. президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си към правителството. Историята познава няколко подобни случая на изострен конфликт между президент и правителство, предизвикал разрив между двете власти. Но само в два случая имаме ясно и гръмогласно обявено снемане на доверието.

Да припомним конфликтите, главните действащи лица и последствията.

Какво се случи в зората на демокрацията: Желю Желев - Филип Димитров

На 30 август 1992 г. президентът Желю Желев (1990 - 1997 г.) остро разкритикува първото правителство на СДС с премиер Филип Димитров. На прословутата си пресконференция, останала в историята като "Боянски ливади", Желев обвини правителството, че е обявило война на синдикати, медии, на Българската православна църква, на президентската институция и извънпарламентарните партии.

През това лято на провеждани реформи, много от които с висока социална цена, синдикатите зачеркват споразумението с правителството за въздържане от стачки. Доскорошните съюзници - синдикатът "Подкрепа", се обявява срещу кабинета. Критикува се стилът на вземане на решения от правителството. Във "войната" се включват и други доскорошни съюзници, извънпарламентарните БСДП и БЗНС "Никола Петков".

Като капак гръмва т.нар. "оръжеен скандал". На 18 септември с.г. тогавашният директор на НРС ген. Бриго Аспарухов заявява, че съветник на премиера Филип Димитров е участвал в оръжейна сделка с Македония. Пресконференцията, в която участват и други шефове на спецслужби, беше определена като сценарий за сваляне на първия кабинет на СДС.

На 28 октомври Филип Димитров иска вот на доверие към правителството, който ДПС отказва да подкрепи. Така първият кабинет СДС, сформиран на 8 ноември 1991 г. и поставил водеща цел на управлението си "смяната на системата", пада от власт и прекратява дейността си на 30 декември 1992 г.

Източник: dir.bg