В обръщение към нацията на 4 февруари 2020 г. президентът

...
В обръщение към нацията на 4 февруари 2020 г. президентът
Коментари Харесай

От Желю Желев и Филип Димитров до Румен Радев и Бойко Борисов: Войните на върха в България

В послание към нацията на 4 февруари 2020 година президентът Румен Радев разгласи, че снема доверието си към държавното управление. Историята познава няколко сходни случая на остър спор сред президент и държавно управление, провокирал раздор сред двете управляващи. Но единствено в два случая имаме ясно и гръмогласно оповестено снемане на доверието.

Да напомним споровете, основните настоящи лица и следствията.

Какво се случи в зората на демокрацията: Желю Желев - Филип Димитров

На 30 август 1992 година президентът Желю Желев (1990 - 1997 г.) остро разкритикува първото държавно управление на Съюз на демократичните сили с министър председател Филип Димитров. На прословутата си конференция, останала в историята като " Боянски ливади ", Желев упрекна държавното управление, че е оповестило война на синдикати, медии, на Българската православна черква, на президентската институция и извънпарламентарните партии.

През това лято на провеждани промени, доста от които с висока обществена цена, синдикатите зачертават съглашението с държавното управление за възпиране от стачки. Доскорошните съдружници - синдикатът " Подкрепа ", се афишира против кабинета. Критикува се стилът на взимане на решения от държавното управление. Във " войната " се включват и други досегашни съдружници, извънпарламентарните БСДП и Български земеделски народен съюз " Никола Петков ".

Като похлупак гръмва така наречен " оръжеен скандал ". На 18 септември с.г. тогавашният шеф на Национална разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов декларира, че консултант на премиера Филип Димитров е взел участие в оръжейна договорка с Македония. Пресконференцията, в която вземат участие и други шефове на спецслужби, беше избрана като сюжет за събаряне на първия кабинет на Съюз на демократичните сили.

На 28 октомври Филип Димитров желае избор на доверие към държавното управление, който Движение за права и свободи отхвърля да поддържа. Така първият кабинет Съюз на демократичните сили, образуван на 8 ноември 1991 година и сложил водеща цел на ръководството си " промяната на системата ", пада от власт и приключва активността си на 30 декември 1992 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР