>В областните болници отново направихме анализ. В много от тях

...
>В областните болници отново направихме анализ. В много от тях
Коментари Харесай

Няма да увеличават заплатите на медицинските сестри

 >
" В регионалните лечебни заведения още веднъж направихме разбор. В доста от тях средствата, които сега се заработват като клинични пътеки и се дават от Министерството за опазването на здравето по Наредба 3, т.е. действия, които не се заплащат от Здравната каса - средствата, с които разполагаме, не доближават за повишение на заплатите в такива размери ", безапелационен бе той.

За обещаните 200 млн. лева повече за следващата година доктор Петров означи: " Никой не споделя, че разпределението ще бъде примерно 10% нарастване на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с какъв брой ще бъде увеличена. Ние можем да създадем разбори и да забележим какво ще бъде повишението на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттова да създадем разбор какви нараствания на заплатите на сестри и лекари можем да създадем. "  

" Много от нашите лечебни заведения дават над 60-65% от заработените средства за работна заплата. Повишаването на % средства за работна заплата над тези граници би довело към този момент до неустойчивост на лечебните заведения и те биха се сринали. За да не допуснем неустойчивост в лечебните заведения и оттова риск за обслужване на популацията, би трябвало на всички да им е ясно, че заплатите, които сега даваме, са нашите благоприятни условия все още ", предизвести доктор Петров.

Председателят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев акцентира, че и при тях нещата не са по-различни.

" Ако имаше и най-малка опция, нямаше да стои този въпрос в този момент. Сестрите са получили всичко, което сме имали опция да дадем. Не е доста правилно да се трансферира уговорката от хубавичко на болната страна. Няма по какъв начин да бъдат дадени тези пари. Всички бяхме изумени и възмутени от това, което беше казано в ефир, тъй като няма по какъв начин да се случи и второ - не е по никакъв начин правилно ", изясни Тотев.

От 1 юли НЗОК усили цените на някои от клиничните пътеки, напомни доктор Петров. По думите му това нарастването е добре, само че лечебните заведения би трябвало да ги проработят.

" През летните месеци, когато пациентопотокът понижава във всички лечебни заведения не можа да се усети това нарастване с резултата, който очакваше министерството или Здравната каса. Средствата бяха по-малко от упованията, тъй като нямаше пациенти в летните месеци. В нашата болница - в Сливен, изчислихме, че това нарастване би довело до нарастване на приходите ни към 65 хиляди лева на месец. През летните месеци това не беше достигнато. Ние от 1 юли успяхме да увеличим заплатите на сестрите и лекарите в болничното заведение със 100 лева, с цел да може да вкараме тези 65 хиляди в заплати. Няма шеф, който да не желае да усили заплатите на личния състав. Оттук нататък не е допустимо никакво повече нарастване до края на годината. Няма никакъв запас и запас, с които още веднъж да бъдат увеличени заплатите на сестрите ", изясни Петров.

Д-р Тотев удостовери казаното от доктор Петров и означи, че за следващ път са били излъгани.

" Вдигнаха се цените с 30% на тези пътеки, които въобще не се работят в общинските лечебни заведения и са малко като случаи в регионалните. Цените се подвигнаха, има размери, обаче ние нямаше по какъв начин да си заработим бюджетите.... Оказа се, че от тези пари в лечебните заведения са влезнали в нашата към 10 хиляди лева, в други лечебни заведения 12 хиляди, 6 хиляди според от оборота. Ние увеличихме заплатите на сестри и лекари - с към 100 лева От януари обаче би трябвало да вдигнем и на останалия личен състав - санитари и спомагателен личен състав. Тогава ще има едно повишаване на минималната заплата, което ще докара повишаване със същата сума, с която се качи минималната, на главните заплати и може би отново ще се задъхаме още в първите няколко седмици от новата година със обстановка, сходна на всяка година - да не можем да заработим това, което би трябвало да дадем ", сподели още Тотев.

Веселина Ганчева, която е представител на Асоциацията на медицинските сестри, означи от своя страна, че те са все по-малко, а работим от ден на ден и за все по-малко пари.

" На всичкото от горната страна би трябвало и да сме удовлетворени. Няма по какъв начин да стане. Искаме съответно остойностяване на нашия труд. Това по какъв начин ще се получи - не е наша работа. В момента една сестра работи на мястото на 3. Кардинално би трябвало да се смени цялата система, тъй като тя е порочна. Министерството на здравеопазването, Народно събрание и Министерски съвет са институциите, които би трябвало да вземат решение ", сподели Ганчева.

Повече по този начин не може. Това пък счита Милка Василева - ръководител на Асоциацията на експертите по медицински грижи.

" Министърът изнася в общественото пространство междинни заплати от 1200 лева, само че това е най-малко за щат и половина, което автоматизирано значи, че сестрите получават доста по-малко от контрактуваното в КТД. Това е закононарушение във връзка с експертите по здравни грижи. Трябва да се премисли смисъла на общинските лечебни заведения, тъй като те извършват извънредно значими обществени функционалности. Ако не се вземат сериозни ограничения за избавяне на съсловието, в идващите 3 години една четвърт от в този момент съществуващия личен състав няма да съществува. Около 15 хиляди сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи ", изясни тя.

" Ако се изостри напрежението и стартира всеобщо подаване на оставки, по никакъв метод няма да се реши казуса, счита доктор Петров и уточни какво ще се случи, в случай че вдигнат заплатите. - 3 месеца ще даваме високи заплати на всички. След това нашите лечебни заведения ще изпаднат в неплатежоспособност, ще бъдат блокирани сметките ни от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати. Много мъчно откакто се закрият отделения в една болница, те могат да се открият още веднъж. Ескалацията на напрежението не е никакво решение. "

" В момента погребваме опазването на здравето в България ", заключи Веселина Ганчева. Според нея националната сигурност на България е застрашена, тъй като до 1-2 години опазването на здравето ще се срине.

" Докато има предели и клинични пътеки, здравеопасна е системата в България. Необходимо е цялостно преосмисляне на модела ", добави Ганчева.

Милка Василева също е на мнение, че би трябвало цялостно преосмисляне на целия модел на здравната система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР