В Областна администрация Силистра бе учреден Експертен областен съвет по

...
В Областна администрация Силистра бе учреден Експертен областен съвет по
Коментари Харесай

В Силистра бе учреден Експертен областен съвет по проблемите на домашното насилие

В Областна администрация Силистра бе основан Експертен регионален съвет по проблемите на домашното принуждение. Негов ръководител е регионалният шеф Минчо Йорданов, заместник-председател е Илиян Великов – заместник-областен шеф, секретар – Йорданка Йорданова – ст. специалист в Областна администрация Силистра. Членове на Съвета са представители на 25 институции. С цел реализация на държавната политика по използване на Закона за отбрана от домашното принуждение Експертният съвет ще реализира съдействие, съгласуваност и съвещания сред общинските, териториалните и централните държавни органи, както и сред юридически лица.

Областният шеф благодари за всеотдайността на Женско съдружие „ Екатерина Каравелова “, екипът на което като реализатор на обществени услуги в област Силистра от години работи по тематиката посредством разнообразни планове. Благодарност бе изразена и на техните сътрудници на регионално равнище, след които и Министерство на вътрешните работи. Съветът в своите дейности цели да генерира потребни за обществото решения. Планирано е да се събира минимум два пъти в годината, както и при нужда от разглеждане на съответен случаи. Предвидено е на съвещание през м. януари 2024 година да бъдат признати лист от начинания и стратегия.

Новата конструкция е приемник на основания през 2015 година по план на Женско съдружие „ Екатерина Каравелова “ – град Силистра Експертен районен съвет по проблемите на домашното принуждение. Сред членовете на новата конструкция е заместник-председателят на Сдружението Галя Иванова, която е и негов правист. Тя уведоми присъстващите, че предходната седмица дружно с инж. Христина Георгиева – ръководител на Сдружението, са взели участие в среща в Народното събрание по отношение на осъществения взаимно с Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий “ тематичен план „ Социално-психологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етно-психологическите особености по отношение на европейските полезности и политики “.

В разискванията в правната комисия са взели участие народните представители от 20-и МИР – Силистра: Ивелин Статев, Стоян Георгиев и Гюнер Ахмед. Сред предложенията до депутатите е нуждата от приемане на Правилник за работа по Закона за домашното принуждение.

Първият му вид е признат през 2005 година,а на база на него от 2019 година се реализира криминализиране на някои закононарушения под формата на отегчаващо събитие при разглеждане на действия от правораздавателните органи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР