В Областна администрация-Бургас са постъпили множество сигнали от граждани за

...
В Областна администрация-Бургас са постъпили множество сигнали от граждани за
Коментари Харесай

Областният управител Мария Нейкова с остри въпроси към Община Бургас по казуса „Гъбката“

В Областна администрация-Бургас са постъпили голям брой сигнали от жители за гледище за опазване на търговски обект „ Гъбката “ в Морската градина. Това излиза наяве от писмо на регионалния шеф проф. д.н. Мария Нейкова до кмета на Бургас Димитър Николов и Общински съвет. 

В сигналите се слага под подозрение целесъобразността на прекратяването на контракта с досегашния наемател и отдаване на обекта или терена на различен.

Мария Нейкова упорства да получи информация на какво правно съображение е употребен теренът , респективно е подложен преместваемият обект и дали са настъпили прекратителни учредения. Областният шеф пита още дали теренът и самият обект са отдадени на други лица и по какъв ред. Тя изисква информация по процедурата, с цел да бъде изяснена правната ѝ същина и в частност – издадени ли са административни актове , подлежащи на административен надзор пред Областния шеф.

Нейкова припомня, че Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи действия и детайлите на градско обзавеждане регламентира ясно и съответно използвания ред за подаване на заявки за прилагане на общински терени за слагане на преместваеми обекти. При нейния разбор могат могат да бъдат разпознати няколко наложителни детайла в процедурата – освобождение на терен от предишен ползвател (чл, 1, алинея 5 от Наредбата), създаване на скица от заинтересувани лица ( член 1, алинея 4 от Наредбата) и подаване на заявление (чл. 5, алинея 1 от Наредбата).

„ Не може да бъде открито обаче по какъв начин, къде и по кое време вероятно заинтригувани лица наблюдават за освобождение на терен, което е нужна причина за идващите детайли – създаване на скица и подаване на заявление в общинската администрация.

Необходимо ли е жителите всекидневно да ревизират на интернет страницата на общината за освободени позиции и разгласява ли се информация за подписаните контракти за съответни позиции и периодите им на деяние? Всяко заинтригувано лице ли създава собствен вид на скица и какъв период има за това – от научаване, че даден терен се освобождава? Ако има няколко заинтригувани лица за един и същи терен, всяко от тях ли създава личен план? В какъв период се подават заявки и къде се афишира това за заинтригуваните лица? Кой орган или длъжностно лице в последна сметка издава разрешението, с цел да се реши по какъв ред и пред кого, респективно от по кое време може да се апелира? “ , пита Мария Нейкова в писмото.

Според регионалния шеф изброените неясноти слагат в неравнопоставено състояние възможните претенденти за слагане на преместваеми обекти и нееднакво отнасяне на всички правни субекти. 

Нейкова упорства в да получи отговори на въпросите по кое време, къде и по какъв начин е оповестено освобождение на позицията , къде е бил разгласен срокът, в който може да се подаде заявление за присъединяване в процедурата, какъв брой заявки са подадени и по какви критерии е осъществено определянето на наемател/ползвател за съответния терен. Отговорите би трябвало да бъдат предоставени в период от една седмица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР