В област Видин започна кампания за безплатно поставяне на силанти

...
В област Видин започна кампания за безплатно поставяне на силанти
Коментари Харесай

Започна безплатна кампания в област Видин за защита на детските зъби от кариеси

В област Видин стартира акция за гратис слагане на силанти на първите непрекъснати дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години. Тя е част от Националната стратегия за профилактика на оралните болести при децата до 18 години.
Силанизацията е профилактична активност, чиято цел е да ограничи образуването на кариеси при децата, изясни координаторът на акцията за област Видин доктор Пролетка Ангелова.
"Силанизацията се показва в това, че на първите непрекъснати кътници, а това са 6-ите зъби в устата на всяко дете, се слага краткотраен материал. В този интервал - сред 5 и 8 години, към момента емайлът не е добре минерализирал и е доста елементарно да се образуват кариеси на тези места, имайки поради, че децата към момента не са добре осъзнати във връзка с положителната джука хигиена, това е обикновено за тях, и вероятността да се образува кариес е доста огромна ", съобщи тя.
Във Видинска област в Кампанията по гратис слагане на силанти вземат участие 7 лекари по дентална медицина: доктор Пролетка Ангелова, доктор Мариана Панова, доктор Татяна Тошева, доктор Ралица Миланова, доктор Адриана Любова, доктор Анна Атанасова и доктор Вяра Младенова.
Кампанията ще продължи до 27 ноември. Заради епидемията от COVID-19 равнището на стерилизация в зъболекарските кабинети е нараснало.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР