В област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово

...
В област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово
Коментари Харесай

Над 200 сигнала за щети в цяла България

В област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово е минал смерч и в следствие са развалени голям брой покриви, паднали са стълбове и дървета. В очистване на произшествията вземат участие чиновници от Районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) - Дулово.

На територията на община Исперих има обитаеми места без електрозахранване. В селата Лъвино и Тодорово са развалени покриви, паднали са стълбове и дървета. В очистване на произшествията вземат участие пожарникари и спасители от РДПБЗН-Разград.

Общо 11 села са без ток.

В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15:00 часа мощният вятър е почнал да утихва.

Над 30 са получените сигнали за катастрофи на територията на област Смолян, осведомят от Министерство на вътрешните работи. В ликвидирането на произшествията вземат участие чиновници на РДПБЗН-Смолян. По данни към 15:00 часа има обитаеми места без електрозахранване. Обстановката на територията на региона е почнала да се възстановява.

Силен вятър, съпроводен от дъждовна стихия отнесе огромна част от покривите на къщите в смолянското село Катраница.

" Беше ужасно. Продължи към 30 минути. Първо отнесе цялостен покрив, който се стовари върху прилежащ. Разхвърчаха се материали, които изпочупиха прозорците на хората. Нито една къща не е пощадена. Разрушени са най-вече южните елементи на покривите им ", изясни кметският наместник на селото Радко Шукеров.

Вятърът е изтръгнал или развалил и дървените дограми на къщите.

" С напъните на екипите на пожарната работа и популацията възвръщаме вредите, само че към момента няма електричество ", добави Шукеров.

Малко след 14 часа в град Добрич и Добричка област се изсипа пороен дъжд, за малко съпроводен и от дребна градушка. Бурният вятър събори голям брой дървета, които затрудняват придвижването по главните пътни артерии в района. Пътуващи по главните посоки оповестяват за паднали дървета при започване на квартал „ Рилци " в Добрич, по околовръстния път на Добрич, по пътя Добрич – Варна, и Добрич – Албена.

Много сигнали за паднали дървета са постъпили в районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", оповестяват оттова, като службите по общини разчистват по места.

В региона на Силистра се е образувал и смерч, споделят очевидци.

Прогнозата е след среднощ фронтът да се изтегли над Черно море, преваляванията бързо да спрат, а облачността да намалее до ясно.

Ураганен вятър, съпроводен със мощен дъжд нанесе материални вреди в ж.к. " Меден Рудник " в Бургас. Общо 14 автомобила са със счупени предни и задни стъкла, както и с вреди по купетата.

От пожарната в Бургас оповестиха за Българска национална телевизия, че в резултат на мощния вятър на територията на региона са получени 20 сигнала за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа и общинските пътища. 9 екипа на пожарната работят на терен и разчистват падналите дървета и клони, съобщи Българска национална телевизия.

Отнесени покриви има още в селата Полковник Серафимово и Горна Арда.Паднали дървета и камъни са затворили пътищата сред Широка Лъка -Гела- Солища. Затворен за придвижване е и пътя Смолян-Ряка. Паднали камъни има по пътя за Горово и Чеплетен. Паднали дървета и камъни са причина да не може да се премине и в сектори до с. Фатово -Рудозем.

" Има сигнали от Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните и Златоград за породени вреди по инфраструктурата. Засега няма напълно затворен републикански път. Навсякъде има скъсани електропроводи и десетки села са без ток ", сподели шефът на " ПБЗН " - Смолян комисар Симеон Цървуланов. В Смолянска област е разгласен оранжев код и прогнозата е за обилни превалявания от дъжд и гръмотевични стихии.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР