В област Русе започна евтаназия на прасета заради поредните открити

...
В област Русе започна евтаназия на прасета заради поредните открити
Коментари Харесай

Евтаназират и прасета в Русенско заради африканската чума

В област Русе стартира евтаназия на свине поради следващите открити огнища на африканска чума, оповестява Българска национална телевизия.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че заболяването е открита при нерегистрирани животни в село Ценово и във фамилна плантация в село Пет кладенци.

В засегнатите региони са въведени строги ограничения за ограничение на болестта.

Експертите от Агенцията по сигурност на храните ще евтаназират и 140 здрави животни от свинеферма в прилежащото село Долна Студена. Собственикът на свиневъдния комплекс показва, че е вложил 40 000 лв., а в този момент ще остане без нищо.

В Русенска област се намират най-големите свинеферми у нас. В тях се отглеждат над 150 000 свине. Ако заболяването ги засегне, ще последват пагубни стопански загуби. По тази причина на регионалната епизоотична комисия от сектора настояха страната да компенсира стопаните, чиито домашни животни са унищожени наложително.

" Смятам че всички свине - регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, би трябвало да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата ", съобщи Миленка Димитрова - шеф на свинекомплекса в село Голямо Враново.

Полицията следи за нерегламентиран транспорт на животни в селата, до които към този момент е достигнала африканската чума по свинете.

Припомняме, през вчерашния ден свиневъди настояха за стоманени ограничения и военно състояние поради разпространяването на африканската чума по свинете. Причината е, че ден по-рано БАБХ установи следващия случай на африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

Тогава стартира и стерилизация след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извърши в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни свине.

В Зидарово беше доказано първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни прасета. Стигна се до конфликти сред притежателите на свине и инспектори на БАБХ. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР