В област Плевен са умъртвени до днес доброволно домашните прасета

В област Плевен са умъртвени до днес доброволно домашните прасета ...

В област Плевен са умъртвени домашните прасета в 807 лични стопанства.


В област Плевен са умъртвени до днес доброволно домашните прасета в 807 лични стопанства. Това съобщи на заседанието на областната епизоотична обстановка д-р Иван Йорданов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен.

Той уточни, че са констатирани и случаи при 36 лични стопанства, където стопаните продължават да отглеждат прасета, въпреки заповедта на областния управител да бъдат заклани заради Африканската чума по свинете /АЧС/. Д-р Йорданов се позова на данни от списъците на кметовете на селища в региона.

Директорът на ОДБХ отбеляза, че втора поредна седмица в област Плевен няма регистриран нов случай на огнище на заболяването по домашните и дивите прасета. Той изтъкна, че експертите на дирекцията са проверили 58 от общо 63 населени места, които попадат в 20-километровата зона за безопасност. Останали са за проверка още пет селища - Новачене, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица и Българене.

За съжаление има няколко констатирани случаи, при които се отглеждат от частни стопани по-голям брой нерегистрирани прасета - в селата Буковлък, Коиловци, Згалево, Крушовица, Градище, Малчика и Беглеж, каза директорът на ОДБХ. От дирекцията са съставили предписания на тези стопани и са дали кратък срок за клане на животните, след което ще последва съставяне на актове и евтаназиране на прасетата, посочи д-р Иван Йорданов.

Източник: novini.bg