В област Плевен са умъртвени до днес доброволно домашните прасета

...
В област Плевен са умъртвени до днес доброволно домашните прасета
Коментари Харесай

В област Плевен са умъртвени домашните прасета в 807 лични стопанства

В област Плевен са умъртвени до през днешния ден непринудено домашните свине в 807 персонални стопанства. Това заяви на съвещанието на регионалната епизоотична конюнктура доктор Иван Йорданов - шеф на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Плевен.

Той посочи, че са установени и случаи при 36 персонални стопанства, където стопаните не престават да отглеждат свине, макар заповедта на регионалния шеф да бъдат заклани поради Африканската чума по свинете /АЧС/. Д-р Йорданов се базира на данни от описите на кметовете на селища в района.

Директорът на ОДБХ означи, че втора поредна седмица в област Плевен няма регистриран нов случай на огнище на болестта по домашните и дивите свине. Той посочи, че специалистите на дирекцията са ревизирали 58 от общо 63 обитаеми места, които попадат в 20-километровата зона за сигурност. Останали са за инспекция още пет селища - Новачене, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица и Българене.

За страдание има няколко установени случаи, при които се отглеждат от частни стопани по-голям брой нерегистрирани свине - в селата Буковлък, Коиловци, Згалево, Крушовица, Градище, Малчика и Беглеж, сподели шефът на ОДБХ. От дирекцията са съставили наставления на тези стопани и са дали къс период за кръвопролитие на животните, след което ще последва сформиране на актове и евтаназиране на прасетата, уточни доктор Иван Йорданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР