В област Монтана за периода 1 октомври до 5 ноември

...
В област Монтана за периода 1 октомври до 5 ноември
Коментари Харесай

Само за месец: Засякоха 77 заболели от варицела в Монтанско

В област Монтана за интервала 1 октомври до 5 ноември са регистрирани 77 случая на варицела със заболяемост 59.40%, научи организация BulNews. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група от 1 до 4 години – 1092.40%. Следва възрастовата група от 5 до 9 години със заболяемост – 357.20% и възрастовата група от 10 до 14 години със заболяемост 49.76%. Разпределени по пол 53.25% от записаните случаи са мъже и 46.75% са дами.
Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни болести в детска възраст. В редица случаи ненавременното лекуване води до доста съществени затруднения за здравето. Варицела (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от варицела-зостер вируса (Varicella-ZosterVirus), ДНК-вирус, принадлежащ към сем. Herpesviridae и предизвиква две болести. При в началото заразяване на организма с него се появява заболяването варицела.
При някои пациенти вирусът се загнездва в дорзалните ганглии (струпвания на нервни клетки-неврони във ядрата на гръбначния мозък), и даже и след десетки години при намаление на имунитета клини (но се изявява като болестта Херпес зостер, причиняващ варицелоформен обрив, само че в избран сектор на тялото.
При това заболяване болният също може да бъде заразоносител заради съществуването на инфекциозни причинители във течността съдържаща се в обривите. Варицелата e с висока контагиозност – заразяват се към 90% от контактните на болен с варицела, които нямат построен характерен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са наранени с идентична периодичност.
Вирусът циркулира необятно в човешкото общество, само че нарасналата заболяемост и епидемиологичните гърмежи доминират през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които съставляват към половината от случаите. Кърмачета до 6 месеца не боледуват, когато майката е преболедувала варицела, тъй като получават антитела от майката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР