В област Монтана за периода 1 октомври до 5 ноември

В област Монтана за периода 1 октомври до 5 ноември ...

Само за месец: Засякоха 77 заболели от варицела в Монтанско.

В област Монтана за периода 1 октомври до 5 ноември са регистрирани 77 случая на варицела със заболяемост 59.40%, научи агенция BulNews. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група от 1 до 4 години – 1092.40%. Следва възрастовата група от 5 до 9 години със заболяемост – 357.20% и възрастовата група от 10 до 14 години със заболяемост 49.76%. Разпределени по пол 53.25% от регистрираните случаи са мъже и 46.75% са жени.
Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. Варицела (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса (Varicella-ZosterVirus), ДНК-вирус, принадлежащ към сем. Herpesviridae и причинява две заболявания. При първоначално заразяване на организма с него се появява болестта варицела.
При някои пациенти вирусът се загнездва в дорзалните ганглии (струпвания на нервни клетки-неврони във ядрата на гръбначния мозък), и дори и след десетки години при понижаване на имунитета клини (но се изявява като заболяването Херпес зостер, причиняващ варицелоформен обрив, но в определен участък на тялото.
При това заболяване болният също може да бъде заразоносител поради наличието на инфекциозни причинители във течността съдържаща се в обривите. Варицелата e с висока контагиозност – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота.
Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите. Кърмачета до 6 месеца не боледуват, когато майката е преболедувала варицела, защото получават антитела от майката.

Източник: bulnews.bg