В област Монтана четири деца и двама възрастни са заразени

...
В област Монтана четири деца и двама възрастни са заразени
Коментари Харесай

Тревога! Шестима пипнаха морбили в Монтанско

В област Монтана четири деца и двама възрастни са инфектирани с дребна шарка /морбили/, оповестяват от Регионалната здравна ревизия. Три от случаите са в град Монтана, два - в село Лехчево и един - в село Мърчево. Двете села се намират в община Бойчиновци.
Петима от заболелите не са ваксинирани. Здравните инспектори са издирили всички хора, които са били в контакт със инфектираните. На персоналния им доктор е формиран акт за административно нарушаване, поради пропуснатата наложителна имунизация на децата срещу морбили, паротит и рубеола.
От РЗИ напомнят, че според имунизационния календар на Република България всички деца след навършване на 13 месечна възраст би трябвало да бъдат наложително ваксинирани с профилактична комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола. Реимунизация се прави, откакто детето навърши 12 години. Ваксината е безвъзмездна.
Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против тези три инфекциозни заболявания и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР