В няколкото провалили се правителства на БСП след 1989 управленското

...
В няколкото провалили се правителства на БСП след 1989 управленското
Коментари Харесай

Как БСП погреба социализма

В няколкото провалили се държавни управления на Българска социалистическа партия след 1989 управническото грабителство оставаше безнаказано, сметките за него плащаще народът. А какво прави Българска социалистическа партия през днешния ден? И какъв брой социализъм ѝ остана? Коментар на Емилия Милчева за " Дойче Веле България ".
" Прекрасна моя, довиждане, довиждане, довиждане.
Това е цветето на партизанин,
дал живота си за свободата. "
Така приключва италианската ария " Белла довиждане ", която делегатите на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) пяха неотдавна в Лисабон - дружно с избрания отново си водач Сергей Станишев и претендента за ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не пя със своите европейски побратими и посестрими. Тя отхвърли да участва на форума.
Из Устава на Българска социалистическа партия: Чл. 3, точка 1: Българската социалистическа партия е част от европейската и международната левица. Съвременната глобализация прави невероятно решаването на основни проблеми на хората и обществата единствено на национално ниво. Глобалните провокации изискват световна взаимност, един нов интернационализъм.
Ето по какъв начин Нинова очерта трите разграничителни линии, които вършат невероятно наличието ѝ на конгреса на ПЕС: настояването за ратификация на Истанбулската спогодба във всички държави-членки на ЕС; резолюция по отношение на политиката по миграция, с която се упорства всяка страна да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти - и улеснява достъпа на мигранти посредством издаване на филантропични и студентски визи, визи за сезонна претовареност и др.; резолюция, в която ПЕС се солидаризира с пакта по миграция на Организация на обединените нации (от чиято поддръжка българското съдружно държавно управление на десни и националисти се въздържа).
Какво ни сподели отсъствието на Нинова
Отсъствието на Корнелия Нинова е знак. Делегацията, която Българска социалистическа партия изпрати на форума на ПЕС, бе ръководена от зам.-председателя ѝ Деница Златева. А това е чиста доза конформизъм. За гласоподавателите на Българска социалистическа партия тази семиотика е неразбираема, както и схващането за Нинова като затворена атомарна персона, несъвместима с отвореността на европейската социалистическа мрежа, правилата и възгледите ѝ.
Из Устава на Българска социалистическа партия: Чл. 2, точка 3: (...) Българска социалистическа партия е непозната на шовинизма и на всички форми на национално надменност и ксенофобия.
Това разбиране може да бъде съотнесено и към цялата Българска социалистическа партия: какъв брой социализъм ѝ остана? И казусът не е единствено в " хайверените социалисти " - забогатели партийни апаратчици. Нито в олигарсите, основани от висшата номенклатура на Българска комунистическа партия, преляла се в Българска социалистическа партия. Те са плод на политики и дейности, последващи правилото на тоталитарната страна - народът еднакъв в мизерията, партийната номенклатура - равна в лукса си. Няколкото провалили се държавни управления на Българска социалистическа партия след 1989 година го потвърдиха - управническото грабителство оставаше безнаказано, сметките за него плащаще народът.
И данъкоплатците плащаха: за мораториума върху външния дълг, натрапен от Лукановия кабинет, за цените на черно в гладните зими, за гърмежите на частните банки, основани с финансиране от Българска народна банка, за кредитните милионери, за инфлацията от Виденовата зима, когато спестяванията на милиони българи се изпариха, само че тези, които си купиха брейди бумаги, станаха милионери.
Какво направи Българска социалистическа партия за хората?
Колко солидарна беше Българска социалистическа партия с хората на труда през тези години и каква отбрана им обезпечи? Как оказа помощ тя на елементарните българи, до момента в който да вземем за пример семейството Баневи разкостваше предприятия и вместо да основава работни места и да заплаща заплати, изхвърляше служащи и си купуваше първокласни коли (както описа неотдавна юристка от един от заводите)? Нима Баневи можеха да си разрешат това, тъй като, както самият Николай Банев описа преди време по една телевизия, се е наложило да заплаща парното на " Позитано " 20 (централата на БСП), както и заплатите на апаратчиците в един интервал? А какво направи Българска социалистическа партия, когато бавеха заплатите на над 6000 работещи в " Кремиковци ", а изискванията на труд бяха унизителни?
Къде е левицата в митингите тази година? С половин уста от Българска социалистическа партия оповестиха, че поддържат демонстрациите против цените на горивата, монопола на " Лукойл ", ниския стандарт на живот. Но не приканиха и не излязоха на улицата. Социалистите подминаха няколко по-малобройни митинга - като този на хората, които се нуждаят от белодробна трансплантация. Включиха се като беквокали в гнева против ремонтите на столичния център, само че и там не бяха основатели.
Българска социалистическа партия можеше да се включи интензивно в най-голямото гражданско неодобрение от 2013 година насам - митингите на майките на деца с увреждания, подкрепени ефективно от довчерашната им съпартийка, а през днешния ден омбудсман Мая Манолова. Социалистическата партия обаче не го направи, като се изключи няколко спорадични депутатски изяви. Българска социалистическа партия се задоволи с парламентарен скандал по какъв начин зам.-председателят на 44-ото Народно събрание Емил Христов не позволил майки с тениски " Системата ни убива " на среща с депутати от Българска социалистическа партия и се причисли към настояванията за оставката на вицепремиера Валери Симеонов поради едни просташки реплики.
Българска социалистическа партия залага повече на кресливост, в сравнение с меродавност и това личи плашещо във " Визията на Българска социалистическа партия ", където страната е разказана като " вложител номер едно ", като че ли България се намира в Персийския залив. В деня на представянето на въпросната визия самата Нинова пък приканва за отсрочване на решението за влизане в еврозоната. Решение, което не просто е взето на предходен конгрес на социалистите, а произтича от Договора за присъединение към Европейски Съюз.
Явно умереният социалдемократически демократизъм и социалдемокрацията са непознати за Българска социалистическа партия тематики - на всеки сходен опит се гледа като на биологично оръжие, а (в)носителите на сходни хрумвания биват изолирани. Или пък напущат сами.
Както би споделил Бойко Борисов, " подобен е материалът " - електоратът на Българска социалистическа партия през днешния ден е доминиран от хора в " третата възраст ", завладени от носталгия по предишното, евроскептицизъм, русофилство, яд заради несбъднати показа за прехода. За тези гласоподаватели Българска социалистическа партия се състезава и с националистите от " Атака ", НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация.
Европейската миграция на някогашния водач на Българска социалистическа партия и някогашен министър председател, управлявал под регентството на Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски, задълбочи идейното сгъстяване на Българска социалистическа партия. Сергей Станишев не получи доверието на личната си партия, само че европейските социалисти го преизбраха за трети път.
Българска социалистическа партия не е никаква съпротива
По какво обаче Българска социалистическа партия през днешния ден се разграничава от политическата мощ пред нея - ГЕРБ? Номинално дясната ръководеща партия ГЕРБ сътвори най-левия бюджет в най-новата история, с големи разноски за обществени политики. И Българска социалистическа партия, и ГЕРБ ги тегли към Вишеградската група. И Българска социалистическа партия, и ГЕРБ приветстват АЕЦ " Белене " и са подготвени да прегазят всевъзможни правила на Европейски Съюз поради съветски газопровод, без значение дали се назовава " Южен поток " или " Турски поток ".
Из Устава на Българска социалистическа партия: Чл. 2, точка 2: Българската социалистическа партия е лява национална партия и като такава носи отговорността за вярата и битката за правдивост. Тази отговорност значи да осигуряваме надеждна отбрана на хората на труда, на бедните и изоставените, на служащите и чиновниците, да работим за образуването на необятна междинна класа и за напредъка на всички.
Българска социалистическа партия не носи вяра, не значи правдивост, нито взаимност. Българска социалистическа партия не значи даже съпротива - ГЕРБ виждат по-голяма съпротива в президента Радев.
Пенсионира ли се социализмът, запита през 2008 година в книгата си " Защото сме социалисти " Сергей Станишев.
Пенсионирахте го, господин Станишев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР