В някои случаи над 17 000 души се намират в

...
В някои случаи над 17 000 души се намират в
Коментари Харесай

Гърция мести хиляди имигранти от островите към вътрешността на страната

В някои случаи над 17 000 души се намират в центрове с потенциал за 6000 души

Още по тематиката
Испания е новата гореща точка в европейската имигрантска рецесия

Броят на новодошлите се повишава, а министър председателят е упрекван, че е прекомерно слаб по отношение на миграцията от десницата и че е прекомерно корав – от левицата
22 авг 2018
Германия ще връща имигрантите от границата си (обновена)

В рамките на 48 часа записаните в Италия и Гърция мигранти ще бъдат изпращани назад. Засега единствено Атина е съгласна
6 юли 2018 Хиляди имигранти ще бъдат преместени от бежанските центрове на гръцките острови на фона на засилващ се напън върху държавното управление в Атина да реши казуса с пренаселеността. На среща еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще обсъдят прехвърлянето на 3000 души, като това ще бъде единствено първичната численост, написа Financial Times.

Планът е вследствие на предизвестията на редица неправителствени организации, че изискванията в центровете по островите са извънредно тежки. След сигналите Атина разгласи, че ще реалокира 2000 търсещи леговище от остров Лесбос към вътрешността на страната до края на месеца.

Освен това Европейски Съюз искаше да се освободи място, ако се реализира офанзивата на Дамаск и Москва над сирийската провинция Идлиб, което е с капацитет да докара до бежански поток от 800 хиляди души през Турция към Гърция. Тази седмица Анкара и Москва обаче се договориха за основаването на демилитаризирана буферна зона в Идлиб.

Проблемни центрове

Брюксел възнамерява да подкрепи Атина за ускорение на съществуващата стратегия за преместването на мигранти към вътрешността на Гърция за облекчение на пренаселените центрове на островите. В момента се работи по прехвърлянето на 3000 души, които са авансово утвърдени, защото към този момент са подали молби за леговище и чакат отговор.

Неправителствени организации сигнализират, че в някои случаи над 17 хиляди души се намират в центрове с потенциал за 6000 души, като има данни и за полово принуждение. Аврамопулос разяснява, че знае за " проблемите " и че прави " всичко по силите си ", с цел да поддържа Гърция както механически, по този начин и финансово. " Атина е имала и ще продължи да има цялата финансова поддръжка, с цел да се оправи с миграционните компликации ", показва той.

Хуманитарна отбрана за цивилните

Същевременно Европейски Съюз изиска филантропична отбрана за цивилните и обезпечаване на достъп до помощи по силата на руско-турското съглашение за Идлиб. " Очакваме, че сделката, реализирана от президентите на Русия и Турция, ще подсигурява отбраната на цивилни животи и инфраструктура, както и свободния филантропичен достъп ", разяснява представител на Европейски Съюз, представен от Reuters.

Европейските водачи остават нащрек за възможна бежанска вълна, само че приветстват всяко съглашение, което отсрочва огромна атака в Идлиб. Предотвратяването на военната акция към този момент дава опция за спомагателни дипломатически старания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР