В някои отношения те могат да се справят дори по-добре

...
В някои отношения те могат да се справят дори по-добре
Коментари Харесай

Супермаркет тества роботи-земеделци в полето

В някои връзки те могат да се оправят даже по-добре от индивида

10-килограмовият първообраз Том, екипиран с камери, ще премине из полето и ще начертае карта на равнищата – растение по растение (източник: Small Robot Company)

Роботите в земеделието са една от най-обещаващите области на автоматизация. Сега John Lewis Partnership, компанията-майка на Waitrose & Partners, ще тества опциите на актуалните роботи да работят на полето, откакто подписа съглашение със Small Robot Company.

Заедно двете компании ще проведат тригодишен развой на тестване на дребни фармо-роботи. Те са наречени Том, Дик и Хари. Тримата ще работят на малко поле с размер един хектар, засято с пшеница, с цел да се види дали автоматизацията може да усъвършенства земеделската успеваемост.

Земеделието е един от секторите, в които намесата на роботите има голям капацитет. Много от дейностите на полето са рутинно повтарящи се интервенции, осъществявани от човек. Например, засаждането на разсада в полето изисква безчет еднообразни навеждания, които могат да се извършват по-ефективно от роботи.
още по тематиката
Нещо повече, в някои връзки роботите могат да се оправят даже по-добре от индивида, да вземем за пример при обмисляне на влажността на почвата и решение по кое време тъкмо да се полива. Освен това роботите могат да работят когато и да е на денонощието.

Том, Дик и Хари ще работят на пробно поле в Хемпшир. По време на тестванията 10-килограмовият първообраз Том, екипиран с камери, ще премине из полето и ще начертае карта на равнищата – растение по растение. По своя мащаб такава работа може да се съпостави с това човек да излъска пода на зала, търкайки с четка за зъби.

Small Robot Company споделя, че ще употребява тези данни, с цел да научи робота да разграничава сред плевелите от потребните растения и да познава терена. Това ще разреши точно използване на торовете и пестицидите, увеличавайки приходите с до 40% и намалявайки разноските с до 60%.

Роля в цялата тази работа ще има система с изкуствен интелект на име Уилма. Тя ще ръководи трите робота, грижейки се за фермата. Прецизният робот за плевене Дик ще употребява своето машинно зрение, с цел да унищожава плевелите посредством лазери, без да навреди на нито едно от потребните растения. Самите те ще бъдат посадени точно, на една и съща дълбочина, на равни дистанции, от робота Хари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР