В някои от големите харчове в бюджета за 2021 г.

...
В някои от големите харчове в бюджета за 2021 г.
Коментари Харесай

Бюджет 2021 – пари за всички, но без реформи

В някои от огромните разходи в бюджета за 2021 година не се вижда никаква промяна, а обществен детайл, само че килнат през политически възгледи и стратегии. Това съобщи пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

" Вдигаме минималната пенсия с 50 лв., а против това не стои безусловно никаква промяна. Нито сме лимитирали ранното пенсиониране, нито е преизчислен моделът, по който се считат пенсиите, нито сме уредили втората пенсия по какъв начин се изплаща. Стъпки за промяна няма, само че има повече разноски ", даде образец той.

Ако гледаме на макро равнище, за следващата година залагаме растеж 10% на приходите, това значи, че залагаме да няма нова карантина, разяснява Ганев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Минималната пенсия се покачва на 300 лв. от началото на 20...

" Отново разписваме бюджет, в който имаме недостиг от 5 милиарда лв. и одобряваме, че няма да има нова карантина. Какво става, в случай че има нова вълна на обществени ограничавания, и в Европа, и у нас, надлежно тези доходи не съумеят да се изпълнят, защото още веднъж сме затворени за прочут интервал. Тогава какво става с недостига? Той би станал неукротим ", предизвести икономистът

" Отново имаме проверка на тазгодишния бюджет. Това и преди се е случвало – като се внася бюджетът за идната година, да се ревизира и настоящият, като дефицитът скача от 3.5 милиарда на над 5 милиарда за тази година или към 5 ", добави Ганев.

През септември един от въпросите беше по какъв начин ще реализираме тези 3.5 милиарда до края на годината, означи още икономистът. " По всичко проличава, че държавното управление освен ще ги доближи, а ще опита да доближи и до 5 милиарда Очевидно това ще стане през много финансови разноски, което и в предни години сме го виждали – в края на годината се подписват контракти за една или друга права на автомагистрала. Иначе просто няма по какъв начин да стигнем до тези 5 милиарда недостиг ", изясни той.

Остава неизясненост по какъв начин тъкмо и за какво концентрираме подобен голям разход в края на годината, в случай, че най-тежкият удар на пандемията беше през март и април, началото на май, акцентира икономистът.

Отпадането на подоходния аршин за детските надбавки – т.е. всяко дете да получи такива, е планувано единствено за 2021 година, а от 2022 година ще го има. Опитът демонстрира, че това е безусловно невероятно. " Няма по какъв начин през 2021 година да дадем пари на всички деца, след което политически на към над 700 000 деца да им отнемем детските през 2022 година Нали си представяте политически един път като си дал, какъв брой мъчно след това взимаш назад ", разяснява Ганев.

Детските надбавки са един от образците за безпределно неприятно направена политика, счита Петър Ганев. " Вместо да се фокусираме там, където има беднотия, където има проблем, в опит да дадем на всички, в действителност даваме по толкоз малко, че резултат няма. И вместо да концентрираме, ние продължаваме да разширяваме. "

Харченето постоянно е повече, когато предстоят избори, само че даже в тази конюнктура може да се направи разграничаване сред малко по-смислени политики и такива, при които по-скоро повдигаш вежди и не виждаш дълготрайния смисъл в тях, заключи Петър Ганев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР