В Нововоронежката АЕЦ 2, точно по график, започна етапът на

...
В Нововоронежката АЕЦ 2, точно по график, започна етапът на
Коментари Харесай

„Росенергоатом“: В Нововоронежката АЕЦ 2 започна физическото стартиране на иновационния Втори енергоблок от поколение „три плюс“


В Нововоронежката АЕЦ 2, тъкмо по график, стартира стадият на физическото пускане на Втори енергоблок с реактор ВВЕР-1200 от потомство „ три плюс “ (Седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ).

В 16.10 часа московско време на 19 февруари в дейната зона на реактора бе заредена първата топлоотделяща сборка със свежо нуклеарно гориво. Преди това бе получен лиценз за употреба на енергоблока, публикуван от Федералната работа по екологичен, софтуерен и атомен контрол (Ростехнадзор). Планира се всички 163 топлооделящи сборки да бъдат заредени в реактора на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 в границите на пет дни.

Физическото пускане е един от основните стадии от въвеждането на енергоблока в употреба. Основната му задача е да се удостовери, че енергоблокът ще работи надеждно и безвредно на планови параметри по време на целия период на употребата си.

В рамките на този стадий се дефинират характерностите на дейната зона, нужни при употребата на реактора. Предстои експертите да изпълнят огромен размер от действия по сглобяването на реактора, обезпечаването на излизане на номинални параметри, извеждане до сериозно положение (фиксиране на първа верижна реакция на делене) и осъществяване на проби, нужни за потвърждаване на плановите данни на зареждането с гориво.

Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 е третият от серията енергоблокове от този вид, издигнати в Русия. През 2016 година бе пуснат Първи енергоблок на Новоронежката АЕЦ 2. От момента на въвеждането му в промишлена употреба, той е създал 16,841 милиарда киловатчаса. Вторият подобен реактор бе пуснат в Ленинградската АЕЦ 2 през 2017 година

В съпоставяне с енергоблоковете от предходното потомство с реактори ВВЕР-1000, иновационният енергоблок от потомство „ три плюс “ с реактор ВВЕР-1200 има редица прерогативи, които значително покачват икономическите характерности и сигурността му. Мощността на реактора е увеличена с 20%, броят на обслужващия личен състав – понижен с 30-40%, плановият период на работа на главното съоръжение е повишен два пъти и към този момент е 60 години, с опция за удължение с още 20 години.

Генералният шеф на „ Концерн „ Росенергоатом “ и първи вицепрезидент по построяването от АСЕ Андрей Петров съобщи: „ Началото на интервенциите по физическото пускане в действителност значи, че всички действия, свързани с стадия на създаване на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2, са приключени. Това е вторият енергоблок от този вид на тази площадка и третият в Русия, който вкарваме в употреба. Всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с подготовката на енергоблока за енергийно пускане и началото на произвеждане на електрическа енергия. А към края на актуалната година се възнамерява и въвеждането на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 в промишлена употреба “.

Нововоронежката АЕЦ 2 е филиал на „ Концерн „ Росенергоатом “, част от електроенергийното поделение на съветската корпорация „ Росатом “, с общоприет архитект „ Атоменергопроект “ и главен реализатор – АСЕ.

Началото на физическото пускане на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 свидетелства за дейното създаване от „ Росатом “ на атомни енергоблокове от новото „ три плюс “ потомство. Днес тази технология са избрали страни като Унгария, Финландия, Беларус, Бангладеш и други Общо в портфейла с интернационалните поръчки на „ Росатом “ има 36 енергоблока ВВЕР в 12 страни.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР