В новото изследване учените са се фокусирали върху разбирането какво

...
В новото изследване учените са се фокусирали върху разбирането какво
Коментари Харесай

Изкушени от кутията на Пандора: учените откриха какво прави хората уникален вид

В новото проучване учените са се фокусирали върху разбирането какво ни прави разнообразни от другите типове. Сега откривателите имат вяра, че главната неповторима линия на човечеството е вроденото възприятие за любопитство .

Ново изследване допуска, че спрямо маймуните, човешките деца са по-склонни да отворят мистериозна „ кутия “, в сравнение с кутия с известно наличие. Учените считат, че точно тази специфичност ни прави неповторими измежду другите биологични типове.

В изследването психологът Алехандро Санчес-Амаро от Института за еволюционна антропология Макс Планк в Германия и когнитивният академик Федерико Росано от Калифорнийския университет в Сан Франциско следиха групи пленени маймуни, написа Science Alert. Всички те наброяваха от 15 до 29 индивида и бяха комбинация от шимпанзета, горили и бонобо. След това учените организираха серия от проби, употребявайки непрозрачни и транспарантни обърнати чаши със сочни лакомства.

Учените в началото показаха предмети на приматите и по-късно им показаха разнообразни комбинации, като транспарантна чаша с едно грозде и непрозрачна чаша с доста гроздове. След това маймуните трябваше да създадат своя избор.

По-късно откривателите повторили същите опити, само че с групи от деца на възраст от 3 до 5 години, всяка група имала 24-27 реципиенти. Като премия учените използваха стикери. Резултатите от изследването демонстрират, че повече от половината деца са избрали непрозрачна чаша с незнайно наличие.

Изследователите обаче означават, че не всички деца са склонни да поемат опасности, изключително когато им се демонстрира стикер с премия. Според създателите на опитите те са открили, че вътрешните претекстове доста са повлияли на избора на децата, защото те са желали да изследват непрозрачни чаши, даже когато не са били наясно с вероятната по-голяма премия.

В същото време маймуните, в противен случай, през цялото време не били изключително нетърпеливи да изследват мистериозните чаши. Въпреки това, когато им беше даден намек за по-голяма премия в непрозрачна чаша, те бяха по-склонни да ги изберат.

В същото време човешките деца продължиха да комбинират своите резултати. Изследователите заключават, че са повлияни от друг тип мотивация, а точно любознание. Всъщност това е мощен инструмент за образование. Известно е, че хората жертват запаси за информация, даже и да няма явна външна изгода.

Освен това някои откриватели считат, че високото равнище на любознание може да е съдействал за експанзията на човечеството отвън Африка. Оказва се, че склонността ни да си пъхаме носа в непознатите работи и да гледаме в кутията, от която излизат всички беди на света, е неразрешеният плод, който ни прави хора.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР