В новия завод за модули за автомобилни уредби на Kostal

...
В новия завод за модули за автомобилни уредби на Kostal
Коментари Харесай

Вълната от затварящи заводи продължава. Компанията за авточасти "Костал" спира

В новия цех за модули за автомобилни уредби на Kostal в Пазарджик работят 1800 души, само че внезапно е намалял броят на заетите в първия цех на немската компания в Смолян

© Надежда Чипева Заводът за автомобилни съставни елементи " Костал България аутомотив " в Пазарджик, който е благосъстоятелност на немската Kostal, краткотрайно стопира работа и пуска служащите си в отпуск до 19 април, заяви БНР. Както и при други производители на части в страната, повода е затварянето на огромните автомобилни производители в Европа, което се отразява на поръчките към локалните снабдители. Няма информация дали и другият цех на Kostal - в Смолян, е в пауза, само че от локалния му поддоставчик " Арексим " потвърдиха, че работят с понижен потенциал.

С стеснен личен състав продължава производството в някои от военните фабрики в страната. Освен резултатите от ковид обаче от " Дунарит " показват, че имат проблем и със закъснение на разрешенията за експорт на продукция от Министерството на стопанската система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Автомобилни снабдители

Заводът на Kostal в Пазарджик, който беше открит през 2017 година, създава лостове и модули за кормилни уредби, а измежду клиентите му са автомобилни колоси като Volkswagen, Renault Nissan, BMW, Daimler, Ford и други По данни от АПИС към януари в предприятието работят 1800 души. Всички те до Великден на процедура ще бъдат в отпуска.

Първото дружество на Kostal в страната - " Костал България ", е от 2011 година и се намира в Смолян. За момента няма публична информация дали производството там продължава. Справка в АПИС обаче демонстрира, че още в края на предходната година личният състав доста е понижен - от близо 800 през декември до по-малко 60 души през януари 2020 година " Капитал " не съумя да се свърже с административния шеф на мобилен телефон, никой не отговаряше и на стационарния телефон в завода.

Значително е свито и производството в смолянската " Арексим ", която доставя пластмасови форми на " Костал ". " Работим към момента, тъй като производството ни е диверсифицирано, само че единствено с част от потенциала ", сподели притежателят Кирил Асенов. Той посочи, че служащите се редуват в неплатен отпуск, като от над 1000 души сега на работа са към 500.

И други проблеми

Оръжейните фабрики също не остават незасегнати от рецесията с ковид. След двуседмична пауза в понеделник " Арсенал " възобнови производството във фабриките си в Казанлък и Мъглиж. Заради намалелите поръчки обаче от компанията оповестиха, че ще съкратят към 2000 от общо 9000 души личен състав, като наранени ще бъдат най-вече хора в пенсионна възраст и нискоквалифицирани служащи. Негативен резултат върху бизнеса й оказва и поевтиняването на петрола, който кара съществени клиенти да отсрочват покупките.

С по-малко хора работи и русенският цех " Дунарит ", който се управлява от " Емко ", въпреки че за собствеността се водят правосъдни борби. Засега обаче съкращения не се плануват. " Използваме всички вероятни разновидности, с цел да минимизираме риска за служащите. Освен че осигуряваме ръкавици и стерилизация, усъвършенстваме наличието съгласно работата, която също е по-малко, тъй че хората да се разминават и да ограничим скупчването ", сподели притежателят на " Емко " Емилиян Гебрев. Той посочи, че без значение от това всички получават цялостните си заплати. В " Дунарит " работят близо 1000 души, още толкоз са заети в " Емко ".

Извън резултатите от ковид обаче компанията има проблем и с износа на продукция поради забавянето на експортните позволения. " При съществуване на външни контракти и финансиране, чакаме 20 дни за експортно позволение от Министерството на стопанската система, освен това за страни, за които няма никакви ограничавания ", сподели Гебрев. " Не желаеме никаква помощ от страната, ще се оправим сами, желаеме единствено да не ни се пречи ", добави той. Адаптиране

Шведско-швейцарската група АВВ, която има четири завода в България, предизвести, че облагата за първото тримесечие ще бъде наранена от епидемията от ковид. Ефект върху резултатите оказват и ниските цени на петрола, което лимитира опциите на клиентите да заплащат нови вложения. " Макар че към момента не можем да оценим точното влияние на Covid-19 върху резултатите за първото тримесечие, АВВ чака приходите да намалеят във всичките сфери на бизнеса в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като в това време въздействието върху поръчките е по-малко ", се споделя в формалното известие на основаната в Цюрих група. Рентабилността също ще пострада поради по-малките индустриални размери.

Засега заводите на АВВ в страната не престават да работят. " Адаптирахме производствата си в България с доста превантивни ограничения, с цел да осигурим безвредна работна среда. АВВ продължава да следи обстановката към Covid-19 и нейното влияние върху компанията, с цел да можем да предприемем всевъзможни спомагателни дейности, в случай че е належащо ", прецизираха от групата за " Капитал ".

В страната компанията има един цех в Петрич, където създава електрически съставни елементи ниско напрежение, два завода в Раковски край Пловдив за ниско и приблизително напрежение и един цех в Севлиево за артикули високо напрежение. Компанията има също сервизен център във Варна и развоен център в София, а общо заети са над 2500 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР