В новия Закон за хората с увреждания е планирано увеличение

...
В новия Закон за хората с увреждания е планирано увеличение
Коментари Харесай

Новият Закон за хората с увреждания предвижда по-висока финансова помощ

В новия Закон за хората с увреждания е планувано нарастване на месечната финансова помощ. Работата по законопроекта е на финалния си стадий. Въпреки плануваните повече пари, единодушието по текстовете е нежно даже в работната група, която написа закона. Наесен законопроектът би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание.


Хората от по този начин наречената " трета група " - със степен на увреждане под 75% - могат да получават добавка от 34 лв. вместо досегашните 11. А за тези с най-тежки увреждания месечната помощ може да стигне 198 лв.. В взаимозависимост от степента на увреждане се плануват средства сред 10 и 57 % от линията на беднотия, която следващата година ще е 348 лв..
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: По наши планове ще коства към 110 милиона лв. в допълнение към това, което сега се заплаща за интеграционни добавки.Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако промяната се изчерпва единствено с повишение на месечните суми, които получават хората с увреждания, това не е промяна, това са просто малко повече пари, от които хората в действителност имат потребност.
Постигнат е консенсус Агенцията за обществено подкрепяне да прави самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания.
Мая Стоицева, майка на дете с увреждане: Трябва да бъде приложена специфична методика, с цел да бъдат тези потребности вярно оценени и тази самостоятелна оценка да има тежест във финансовото подкрепяне. В новия проектозакон тази част не е написана.
Въпреки че работата по закона е към края си, по доста въпроси към момента няма единодушие. Майките на деца с увреждания не се отхвърлят от настояването си персоналната помощ да бъде регламентирана в обособен закон. Според национално показаните организации в закона няма съответни механизми, които да управляват написаните задължения за налична среда, обучение и трудова претовареност.

След взаимни обвинявания в непрозрачно финансиране, митинги и контра митинги, през днешния ден двата " лагера " показаха подготвеност да работят дружно за промяна.
Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Ние в никакъв случай не сме били във война. Хората с увреждания, най-малко от наша позиция, желаят едно и това е промяна.
Всички представители на хората с увреждания в работната група имат седмица да изпратят своите мнения. Социалният министър обаче съобщи, че мъчно би могъл да отбрани по-голям финансов запас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР