В новия план са предвидени и мерки за ограничаване на

...
В новия план са предвидени и мерки за ограничаване на
Коментари Харесай

София прие нови мерки за реакция при превишение на нормите на фини прахови частици

В новия проект са планувани и ограничения за ограничение на замърсяването на атмосферния въздух от битово отопление.

© Юлия Лазарова Столичният общински съвет (СОС) одобри нов механизъм с оперативни ограничения за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции не територията на общината. Тя ще би трябвало да предприеме в допълнение машинно метене и миене и да сътвори организация за гратис паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото при превишения на нормите на най-малко две измервателни станции за ден.

Повече инспекции, по-малко прахови частици

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според новия механизъм, който беше признат на публичното обсъждаме в четвъртък, Столичният инспекторат също се ангажира да прави изключителни инспекции за надзор на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Предвижда се и взаимна инспекция с дирекция " Общински строителен надзор " за строителните обекти, генериращи излъчвания. До края на годината ще бъде подготвена и първата общинска мрежа за премерване на качеството на въздуха. Данните ѝ ще са налични в действително време и през мобилно приложение, подсети кметът Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.
Практиката за закупуване на еднодневен " зелен билет " на цена от 1 лева за всички линии също ще продължи да работи при надвишаване на нормите, като обвързване на общината остава да стимулира жителите да употребяват публичен превоз вместо коли.

Нови филтри

В новия проект са планувани и ограничения за ограничение на замърсяването на атмосферния въздух от битово отопление. За задачата ще бъдат инсталирани 150 филтъра в регионите " Красна поляна " и " Слатина " до края на годината, като се планува слагането на още 1850 на домове във всички общински региони до края на 2021 година

Със средства от оперативна стратегия " Околна среда " и LIFE ще бъдат сменени и старите печки на 20 хиляди семейства от малцинствените групи или на такива с по-ниски приходи, които нямат опция да се включат в акцията.

И една анулация

С решението си от четвъртък Столичният общински съвет също по този начин анулира механизма за отделяне на зони с ниски излъчвания посредством ограничение на придвижването на коли при висока степен на замърсяване на въздуха. " Като се ограничи придвижването в една зона, няма да се понижи трафикът. Автомобилите просто ще се движат в други зони. Ограничение би било допустимо единствено под избран евростандарт ", разяснява общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР