В Новия механизъм за потребителите на ЕК се предлага възприемането

...
В Новия механизъм за потребителите на ЕК се предлага възприемането
Коментари Харесай

ЕК предлага глоба от 4% от оборота на търговеца при нарушение на потребителските права

В Новия механизъм за потребителите на Европейска комисия се предлага възприемането на кардинален метод за глобите. И преди сме говорили, че може би е най-справедливият - глобите да съставляват проценти от осъществения оборот от съответните търговци за даден интервал от време. Това сподели пред публицисти ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов след среща с представители на потребителските организации, бизнеса и националните органи, отговарящи за отбрана на потребителите в Представителството на Европейска комисия.
„ Заложеното съответно в Новия механизъм е до 4% от оборота. При въвеждането в националните законодателства ще стане ясно тъкмо какъв ще бъде размерът “, посочи той.
„ Новият механизъм за потребителите на Европейска комисия съставлява предложение за една договорка, която да подсигурява повече права и благоприятни условия при търгуването в онлайн среда “, разяснява Димитър Маргаритов.
„ Без значение къде се намират на общия европейски пазар, бихме могли да приказваме за опит за превъзмогване на другите стандарти за потребителите “, уточни той.
„ Новата договорка “ е посредством подадена ръка от европейските институции всички национални органи дружно с потребителите да изработим допустимо най-хубавите правила, които да дават повече самочувствие, благоприятни условия и гаранция за това, че в случай че бъдат нарушени разпоредбите способите за отбрана ще разрешат заслужено обезщетение “, сподели още Димитър Маргаритов.
С Европейска комисия, Съвета и Екологичен потенциал ще натискаме за приемането на Новия търговски механизъм за потребителите преди пролетта на идната година. Това сподели заместник-генералният шеф на Генерална дирекция " Правосъдие и консуматори " Франциско Фонсека Морильо, представен от Фокус.
„ Ще минем през всички европейски страни, започваме от София. Дискусията ще продължи до 28 ноември, когато в Брюксел ще бъде финалното разискване “, уточни той.
„ Ключов миг ще бъде месец декември, когато по време на Австрийското председателство ще би трябвало да одобри обща позиция по този пакет “, изясни Франциско Морильо.
„ Предлагаме на европейските жители доста значим пакет, който е плод на повече от 3 години интензивни разисквания “, посочи той. „ Този нов механизъм няма и не може да бъде нов бюрократичен инструмент на Брюксел. Бяхме уверени, че с цел да успее, би трябвало да излезем отвън общоприетия метод “, разяснява Франциско Морильо.
„ Подходът би трябвало да бъде изпод нагоре. Пакетът не би трябвало да бъде нещо измислено от Брюксел, а да пристигна от вас потребителите, да се припознаете в него “, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР