В новия бюджет сме предвидили увеличение в заплащането на труда

...
В новия бюджет сме предвидили увеличение в заплащането на труда
Коментари Харесай

Зам.-министър: Ще търсим медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова

В новия бюджет сме планували нарастване в заплащането на труда на медицинските експерти отвън финансовите тласъци за тези, които работят на първа линия в изискванията на пандемична конюнктура, сподели за Българска телеграфна агенция заместник-здравният министър доцент доктор Георги Йорданов в Кюстендил. Проблемът с недостигащия брой лекари е поради увеличаващия се брой здравни заведения в страната, счита той.

" Броят лекари, регистрирани от БЛС, са сред 31-32 хиляди. Проблемът е, че здравните заведения би трябвало да покрият стандарта и тогава лекарите не стигат. Истинският проблем обаче е незадоволителният брой на медицински сестри, привлечени да работят в Западна Европа през последните години, поради по-високото възнаграждение, означи заместник-министър Йорданов.

" Обмисляме най-различни ограничения, в това число и това лечебните заведения да дават стипендии на претендентите за медицински сестри, общежития. В болничното заведение в Добрич се опитваме да работим по план с медицински сестри от Казахстан. Целта ни е да урегулираме опцията те да работят в страната, която е член на Европейски Съюз ", сподели още доц.д-р Йорданов.

Той уточни, че границите на страната за медицински експерти са отворени, а сега се вършат опити за обосноваване на етноси, които приказват български - от Украйна, Беларус, Молдова.

Заместник-министърът акцентира, че се прави всичко допустимо, в това число и увеличението на броя медицински сестри, които се образоват в колежи.

Заместник-здравният министър посочи, че страната няма да заплаща за дребните общински лечебни заведения, с цел да ги поддържа, само че ще работи за това да задоволи здравните потребности на локалното население там.

" Тези дребни лечебни заведения не могат да се устоят като търговски сдружения. Увеличили сме сумата, която ще дадем в поддръжка на дребните общински лечебни заведения през тази година до 45-50 млн. лева Ще ги укрепим като база, само че не можем да намерим фрагменти. "

Възнаграждението в тези здравни заведения е в пъти по-малко от това, което тези експерти ще получават в огромните лечебни заведения. Затова имаме концепция за нормативна уредба, която да обезпечава като главно заплащане медицинските експерти и която да залегне в новия групов трудов контракт в региона на опазването на здравето, който дискутираме в този момент със синдикалните организации, сподели доцент доктор Йорданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР