В новия борд на директорите на Кинтекс има само професионалисти

...
В новия борд на директорите на Кинтекс има само професионалисти
Коментари Харесай

Нинова: В новия борд на Кинтекс няма нито една партийна фигура

В новия ръб на шефовете на " Кинтекс " има единствено експерти и няма нито една партийна фигура. Това заяви пред медиите вицепремиерът и министър на икономиката и промишлеността Корнелия Нинова. 

Тя повтори, че повода да подреди промяна на управлението на държавното оръжейно дружество е отчет на инспектората на министерството. " Позоваваме се не на медийни изявления, клюки, а единствено на публични документи, на оторизирани органи да вършат инспекции ", добави Нинова преди съвещание на отрасловата парламентарна комисия.

Нинова даде и повече детайлности по оповестените през вчерашния ден претекстове за промяната - съществуване на спор на ползи. Тя изясни, че инспекцията на инспектората е открила, че директорът на " Кинтекс " е бил по едно и също време отпред на държавното сдружение, само че и на частна компания, която се занима със същата активност. Открити са и други нарушавания, а заключителните рекомендации в отчета са констатациите да се препратят към Прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова ревизия, което Нинова е изпълнила, предава Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос за ограниченията против инфлацията Нинова сподели, че има " най-малко начало на единодушие (в коалицията) да създадем в няколко направления ограничения ". По данъчните ограничения тя заяви, че се предлага понижаване на Данък добавена стойност на някои храни – самун, плодове и зеленчуци, като се разисква в това число и нулева ставка.

Обсъжда се също и понижаване на акциза и Данък добавена стойност на горива, ток, парно и вода, както и облагане на свръхпечалбите, насъбрани в енергийните сдружения. Нинова посочи, че това обгръща държавните и частните сдружения. Защото решението да се вземе дял единствено от държавните енергийни сдружения, слага държавния и частния бранш в неравнопоставено състояние, аргументира вицепремиерът премисляното въвеждане на такова в допълнение облагане на свърхпечалбите, насъбрани поради инфлацията.

" Предлагаме няколко разновидността за преизчисляване на пенсиите, към момента спорим по растежа на минималната заплата ", добави Нинова. Тя беше безапелационна, че от 1 юли страната би трябвало да има обновен бюджет.

Вицепремиерът изясни, че несъгласията в обединението са по две тематики – по предлагането на Българска социалистическа партия за таван на цените, като Нинова посочи във връзка упреци, че след такава мярка артикули ще изчезнат от магазините, че това не се е случило в Испания, Румъния, Гърция и Унгария, където тази мярка се ползва от месеци. Втората тематика, по която към момента няма единогласие в обединението, е по предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждане на необлагаем най-малко, сподели Нинова.

Във финансовото министерство се създават разнообразни разновидности, в това число се работи и по вид за понижаване на Данък добавена стойност, като сподели, че са нужни планове по отношение на резултатите върху приходната част на бюджета, като предлагането на Българска социалистическа партия е попълването да е от облагането на свърхпечалбите на енергийните сдружения, добави Нинова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР