В новите турски учебници почти не се говори за жени.

...
В новите турски учебници почти не се говори за жени.
Коментари Харесай

Какво пише в новите турски учебници?

В новите турски учебници съвсем не се приказва за дами. Но вяра има премного, а в доста от уроците се разисква несполучливият опит за прелом от 2016 година. Защо? За да се образува нова национална еднаквост, споделят.
 
През образователната 2017/2018 година турското министерство на образованието промени доста образователни проекти. Засегнати бяха най-много учебниците за първи, пети и девети клас.

 
" В новите учебници са показани доста по-малко дами от трудовия живот, в сравнение с в старите " - това е един от изводите, до които стигат турските учени Канан Аратемур Чимен и Сезен Байхан в границите на свое проучване.
 Какво написа в новите турски учебници ThinkStock/Getty Images
В съдействие с немската фондация " Фридрих Науман " и сдружението " Сравнително обучение ", Чимен и Байхан изследват общо 16 учебника по предметите турски език, социология, история и вяра и ги съпоставят със старите учебници от 2016 година.-->
 
Резултатите са показани в детайли в студията им " Секуларизмът и равнопоставеността на половете в реформираните учебници ".
 
А къде са дамите?
 
Учените откриват, че в новите учебници по социология за пети клас, дамите участват доста по-малко, в сравнение с в учебниците от 2016 година, в които в раздела " Представяне на специалностите " дамите са били показани като инженерки или ветеринарни лекарки.
 Туркини стачкуват в Истанбул на 8 март Туркини стачкуват в Истанбул на 8 мартБГНЕС
Освен това в новите учебници няма и образци от историята, които да показват дамите на власт или на високи постове. В диалог с Дойче веле Сезен Байхан споделя, че е бил изумен от завръщането на понятието " чест " в новите учебници.

" Според мен, новите образователни проекти са напасвани към политическия ислям. В тях турската история е написана още веднъж. И това демонстрира ясно, че държавното управление явно има проблем с дамите ", споделя той.

 
Съавторката на студията Канан Аратемур Чимен обръща внимание на един различен аспект. Според нейния разбор, в новите учебници се приписва особена роля на религията. Тя е показана като главен фактор за публичното общуване.
 мюсюлманка ThinkStock/Getty Images
Така да вземем за пример в раздела " Ролята и смисъла на религията за човешкия живот " от учебниците по вяра се споделя следното: " Религията подхожда на човешката природа и задоволява човешката нужда за религия. Религията контролира публичния живот със своите ясни наставления. Затова тя има особена стойност при основаването на една обществена система ".

 
Двамата учени откриват и още нещо: религиозно обоснованото страдалчество в исляма също се загатва доста по-често. Набива се на очи и разширението на това разбиране върху сегашните събития. " Освен това доста от уроците са отдадени на несполучливия опит за прелом от 15 юли 2016 ", споделя Канан Аратемур Чимен.

Според нея опитът за прелом бива инструментализиран в името на основаване на една нова нация и нова национална еднаквост.
 Турция ThinkStock/Getty Images
В учебниците по история за девети клас да вземем за пример написа следното: " Свещен дълг на нашия народ беше да се бие до последната капка кръв още от времето на кръстоносните походи та чак до монголското настъпление. Атаките против нашата страна обаче не идваха единствено извън. Затова е от огромно значение, че героизмът в нощта на 15 юли влезе в историята и ще бъде предаден и на идните генерации ".
 
Децата не трябва да мислят независимо?
 
Много родители не са съгласни с измененията в турските учебници. С самодейността си " Движение за научно и светско образование " те се опълчват против " идеологическата подплънка ", която се постанова посредством увеличението на броя на религиозните учебни заведения - така наречен " имам хатип ".

 
Родителите недоволстват и против елементарните учебни заведения, където религията заема все по-голямо място в образователния развой.
 
" С тази учебна система Турция сякаш желае да се конкурираме със света. Но това не е допустимо. Тази система не дава на децата свободата да мислят независимо ", споделя Хюлия Сен, която се ангажира в самодейността. " От ден дневно става все по-лошо ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР