В новите изпратени от ведомството на Горанов предложения за законови

...
В новите изпратени от ведомството на Горанов предложения за законови
Коментари Харесай

Владислав Горанов е пратил на ЕЦБ редактираните законопроекти за Банковия съюз

В новите изпратени от ведомството на Горанов оферти за законови промени се дават експлицитни права на ЕЦБ да прави инспекции в българските банки.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Проверката на ЕЦБ ще обхване шест български банки

Франкфурт ще поеме разноските по прегледите и стрес тестванията, които ще се вършат по нейните правила без модификации
10 окт 2018
Министерството на финансите: Институциите прецизно съблюдават проекта за еврото

Законодателните промени, свързани с влизането на България в банковия съюз, не са оттеглени, а се съгласуват с ЕЦБ
2 окт 2018
Правителството одобри пътна карта с ограничения поради еврото

Подготовката за новите стрес проби на банките би трябвало да стартира най-късно през октомври. Те ще приключат идващия юли
22 авг 2018
Колко ще е дълъг пътят към еврото

България даде обещание на Брюксел от дълго време отлагани промени. От държавното управление и Българска народна банка зависи какъв брой време ще е нужно, с цел да се създадат
20 юли 2018
Владислав Горанов: Категорично ни беше показано, че това е пътят към еврозоната

Министърът на финансите пред " Капитал "
20 юли 2018
България подава поръчка за банковия съюз до края на деня

Влизането в " тясно съдействие " с ЕЦБ е едно от предварителните условия за участие в ERM II
18 юли 2018
България получи " да " за по едно и също време влизане в банковия съюз и ERM II

Ориентировъчната дата е юли 2019 година, само че преди този момент страната би трябвало да направи промени, а ЕЦБ да оцени финансовата й система
12 юли 2018 Документ
Писмо от 30 август
Документ
Писмо от 8 октомври
Документ
Проектопромени от 18 юли
Документ
Проектопромени от 8 октомври
Документ
Писмо от 18 юли
С писмо от 8 октомври от финансовия министър Владислав Горанов до президента на ЕЦБ Марио Драги са изпратени ревизираните проектопромени в банковото законодателство, нужни за участието на България в Банковия съюз. Документите, както и предходната връзка на българските институции към Франкфурт, са качени в секцията на уеб страницата на Министерство на финансите (МФ), отдадена на проекта на деяние за присъединение към ERM II. От нея излиза наяве още, че с това ведомството приема, че етапа за кандидатстване за т. нар механизъм на тясно съдействие с ЕЦБ (вариантът за обединен контрол за страни отвън еврозоната) е завършена и се пристъпва към подготовката за участието.

Сагата с писмата

След като на 18 юли България публично подаде заявление за влизане в Банковия съюз и ERM II, тематиката провокира мощен отзив при започване на октомври. Тогава след изказвания, че на 30 август държавното управление е отдръпнало импортираните проектозакони, финансовото министерство се принуди да влиза в пояснителен режим и да декларира публично, че те не са оттеглени, а се редактират като част от съгласувателната процедура с ЕЦБ.

Документите на уеб страницата на МФ като цяло удостоверяват това. В писмо от 30 август Горанов не отдръпва кандидатурата на България, а декларира желание пред Драги страната да изпрати ревизирани планове за промени в Закона за Българска народна банка и Закона за кредитните институции. От обяснението излиза наяве, че това се случва след вътрешно разискване и в съдействие със съответните специалисти в ЕЦБ.

Явно към началото на месеца работата на МФ и Българска народна банка по тези промени е била към края си, или пък дребната медийна стихия е форсирала дейностите, само че още на 8 октомври новите оферти за промени са изпратени с ново писмо до Драги.

В механически елементи

Разликите сред истинските и ревизираните текстове са доста, само че като цяло те са по-скоро механически. Общата логичност и цел - да се уредят пълномощията на ЕЦБ по отношение на българските банки след влизането в " тясно съдействие ", се резервира. Остават и уговорките на Българска народна банка да съблюдава насоките и условията на Франкфурт, като при искане от ЕЦБ да издава самостоятелни административни актове по отношение на надзираваните от нея банки. Някои от текстовете обаче са прецизирани и конкретизирани, като да вземем за пример Българска народна банка се задължава категорично при искане от ЕЦБ да постанова по-високи финансови буфери или по-строги ограничения за премахване на систематични опасности.

С новите промени законово се урежда и правото на ЕЦБ да организира инспекции в българските банки преди влизането на страната в Банковия съюз. Това се постанова, защото едно от наложителните условия за участие е точно ЕЦБ да направи цялостна оценка на банковия бранш в страната преди да подпише съглашение с Българска народна банка за " тясно съдействие " За задачата тя ще направи обзор на качеството на активите и стрес проби на определени от нея банки, като според от резултатите може да предпише ограничения, които би трябвало да бъдат изпълнени. Проверката би трябвало да обхване най-малко топ 3 на банките по активи - Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Обединена българска банка, като по информация на " Капитал " ЕЦБ е решила да ревизира и още три. Сред тях евентуално е и четвъртата по величина Първа капиталова банка, която мина с най-вече забележки предходното сходно упражнение, извършено от Българска народна банка през 2016 година

Предложените законови промени задължават банките да дават на ЕЦБ или на посочени от нея трети лица данни и документи, достъп до счетоводните си регистри и системи, както и писмени или устни пояснения.

Прави усещане, че част от препоръчаните още на 18 юли текстове отпадат, като да вземем за пример законовото споразумяване на макропруденциалния контрол на Българска народна банка. Вероятно е преценено, че не е нужно те да са част от съгласувателната процедура с ЕЦБ, а са част от другите поети задължения за законови промени и надлежно ще бъдат импортирани непосредствено в Народното събрание. Така да вземем за пример МФ към този момент изготви и оферти за усилване независимостта на Българска народна банка, които също не са част от писмата до Драги.

Според проекта на МФ законовите промени би трябвало да бъдат признати до декември 2019 година, нужните наредби към тях до март 2019 година, а инспекцията на ЕЦБ би трябвало да е завършила до юни-юли 2019 година

Какво още е свършено

От графика на ведомството по пътя към ERM II излиза наяве още, че Комисията за финансов контрол към този момент е предала собствен проект за деяние в небанковия бранш. До края на годината регулаторът би трябвало да изготви наредби, прецизиращи разпоредбите за оценки на активите при застрахователите и при пенсионните фондове. А също и да създаде система за риск-базиран контрол в двата бранша, която би трябвало да стартира да се ползва от началото на 2019 година

Като изпълнено е регистрирано и полученото европейско финансиране по Програмата за поддръжка на структурните промени за правене на промени във връзка с рамката на несъстоятелността и на ръководството на държавните сдружения. По втория план е маркирано, че към този момент е стартирал и са попълнени въпросници, като през октомври специалисти от Организацията за икономическо сътрудничество и раз би трябвало да създадат проучвателна задача в страната и да стартират работа. Те би трябвало да излязат с рекомендации за нормативни промени в региона на ръководството на държавните сдружения и доникъде на 2019 година те да бъдат признати от Народното събрание. По отношение на рамката на несъстоятелността планът е на равнище основаване на работна група, а за другия стихотворец ангажимент - възстановяване на ограниченията за битка с прането на пари, към този момент няма регистриран прогрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР