В новата си кампания “Разперени криле” българското сдружение КАЖИ ще

...
В новата си кампания “Разперени криле” българското сдружение КАЖИ ще
Коментари Харесай

Кампания Разперени криле ще освобождава кокошките от клетките

В новата си акция “Разперени криле” българското съдружие КАЖИ ще работи с търговците у нас за унищожаване на яйцата с код 3 — от клетъчно отглеждани кокошки — от пазара. Целта е по този метод да се понижи търсенето и приключи практиката да се отглеждат кокошки в кафези, които са толкоз тесни, че птиците не могат да разперят криле през целия си живот, предават от сдружението.

Социологическо изследване на “Галъп интернешънъл”, извършено тази година в навечерието на Великден, сочи, че 76% от пълнолетните българи смятат за аморално развъждането на кокошки в кафези, поради съществуването на по-хуманни други възможности. Почти единомислещо (88%) е и мнението, че методът на развъждане има резултат върху качеството на яйцата.

По неофициални данни през последните години близо 2 000 корпорации в международен мащаб са разгласили мнения против яйцата от клетъчно развъждане. При множеството от компаниите най-късно до 2025 година е оповестеният краен период за цялостното евакуиране от продажба на яйцата с код 3. Част от тези компании са Billa, Kaufland, Lidl, Nestlé, METRO, Starbucks, Lindt & Sprüngli, Danone, Unilever, Mondelēz International и Subway.

В България все още по данни на БАБХ, представени от КАЖИ, 73% от кокошките се отглеждат в кафези. В кафези са приблизително под 50% от птиците в Европейския съюз съгласно отчет на Европейската комисия.

В рамките на акцията “Разперени криле” КАЖИ ще осведоми потребителите по отношение на развъждането в кафези. На уеб страницата на “Разперени криле” (razperenikrile.bg) съпричастните с идеята за по-хуманно отношение към животните ще могат да подпишат декларация, в която декларират, че няма да купуват “яйца с код 3” от ферми с кафези. Инициативата е събрала близо 1 500 подписа в границите на последните няколко дни.

“Не е належащо кокошки да се отглеждат в кафези. В доста европейски страни множеството кокошки живеят във ферми с подово, свободно или био развъждане. А разликата в цената е минимална – няколко стотинки на яйце. Това не може да е причина да затваряме тези нежни и общителни птици в тесни, телени кафези през целия им живот. За страдание, наложилата се концепция за “щастливите кокошки” е единствено мит.”, изяснява Стефан Димитров от сдружението, координатор на новата акция.

“Едно от най-естествените неща за една птица е да може да разпери крилете си. В клетките кокошките нямат място даже за това. Целия си живот те прекарват върху железна тел. Краката им се разраняват. Не могат да ровят и кълват в земята – под тях са само металните решетки. Заради изключителния стрес и страдалчество, те се кълват една друга – от време на време до гибел. В 21-ви век няма причина това да продължава.”, споделя още Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР