В новата Наредба за условията и реда за записване, отписване

...
В новата Наредба за условията и реда за записване, отписване
Коментари Харесай

Одобриха новите правила за прием в детските градини във Варна


В новата Наредба за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в общинските детски градини, подготвителни полудневни и целодневни групи към учебните заведения на територията на община Варна е записано, че най-вече точки – 500, ще получават малчуганите, живеещи 2 и повече години в обсега на детското или образователното заведение.   Уседналост сред 1 и 2 години ще носи 400 точки, а до 1 година – 300 точки. 200 точки ще се дават на децата с непрекъснат или сегашен адрес в административния регион. Тези, чиято адресна регистрация е на територията на община Варна, ще получават 100 точки.

За яслените групи, да за получат оптималния брой точки – 500, децата би трябвало да са без смяна на постоянен/настоящ адрес в обсега на детската градина през последните 10 месеца към 15-ти септември в годината на кандидатстване. Ако обаче има смяна през този 10-месечен интервал, те ще получават 400 точки.

Подобно при приема в първи клас е въведен и аршин за последователност на желанията, определени от родителя. По първо предпочитание ще се дават 7 точки, по второ – 6 точки, а по последното седмо предпочитание – 1 точка.

С преимущество ще са момчетата и девойките, които имат уседналост над 2 години и чиито братя и сестри посещават същото детско заведение/училище. Така децата ще се съберат на едно място, което ще е облекчение и улеснение за родителите, се споделя в претекстовете на администрацията. Това обаче няма да важи за децата, които през актуалната година приключват IV подготвителна група или VII клас в учебно заведение.

Допълнителни точки ще получават малчуганите с двама работещи родители. С преимущество остават близнаците, деца от многодетни фамилии, както и деца със болести с и над 50%. На сираци и на деца,   чиито брат/сестра или родител са с решение на ТЕЛК за над 70%, също ще се дават още точки.

Целта на измененията е да се обезпечи равномерен преход от подготвителна група в първи клас на едно и също учебно заведение, както и да бъде основана единна електронна система за банкет в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения.

Предстои наредбата да бъде гласувана от Общинския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР