В новата класация България е обкръжена от съседи с различна

...
В новата класация България е обкръжена от съседи с различна
Коментари Харесай

Икономическата свобода в България е в стагнация, сочи класация на института Fraser

В новата ранглиста България е обкръжена от съседи с друга независимост в стопанската система

Още по тематиката
България е сред Уганда и Монголия по икономическа независимост
от Дневник,25 сеп 2018
Заради взаимозависимост на съда България е сред Сейшелите и Бахрейн по икономическа независимост
от Дневник,28 сеп 2017 Седем години България не съумява да напусне една и съща зона на показателя за икономическа независимост (Economic Freedom of the World), изработван от канадския институт Fraser. Новият му вид бе оповестен във вторник и в него за 2016 година на страната е отредено 46-о място от 162 страни - същото като в миналата година.

От 2009 година насам резултатът от разбора на десетки критерии слага България в зоната 39-48 позиция, което е много по-добре по отношение на 2008 година (55) и 2007 година (63), само че и демонстрира по-скоро 10 години застоялост, в сравнение с развиване.

Документ
Докладът Economic Freedom of the World: 2018 (на англ.)

За 2016 година - последната, в която анализаторите са събрали съответстващи данни от всички обхванати страни, българската стопанска система е ситуирана сред Ботсвана и Уганда. Година по-рано бе сред Сейшелските острови и Бахрейн. В същото време в най-новата ранглиста Румъния е под №20, а Албания - под №34, което ги слага една категория над българската. Турция, Гърция, Македония и Сърбия са измежду стопанските системи след №50.

Отново най-слабите индикатори са в правораздаването. При 10 единици оптималната оценка за независимостта на българския съд се дават 3.3 пункта - толкоз, колкото и за категорията " Безпристрастност на съда ". Неубедителен е и резултатът в " Защита на собствеността " - 4.18 пункта.

Като цяло България е със 7.41 пункта - повишение по отношение на миналогодишното издание с 0.01 пункта, което слага страната на 19-о място в Европейския съюз.

По критерия " размер на държавното управление " се резервира резултатът от предходната година, който е 7.02 т. България получава оптимални точки за плоския налог, само че общият резултат е понижен поради размера на държавните разноски и на държавните прехвърляния и дотации. Най-високите индикатори са в категорията " постоянни пари " - 9.44 пункта. Там е и най-голямата позитивна смяна по отношение на миналата ранглиста (+ 0.08 пункта).

Високият резултат демонстрира, че страната се характеризира с ниски и постоянни равнища на инфлация, както и не лимитира обмяната на валута и опцията за свободно поддържане на банкови сметки в непозната валута.
Традиционно висока - поради участието в Европейски Съюз - е оценката за интернационална търговия (8.12 пункта). Отчита се възстановяване на резултата в области като кредитиране, труд и бизнес (7.61 пункта). Резултатът е разследване от релативно слабото контролиране на кредитните пазари и в същото време от тежките регулации за труда и бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР