В новата документална поредица на , Пътят на коприната“, историкът,

...
В новата документална поредица на , Пътят на коприната“, историкът,
Коментари Харесай

Viasat History по Пътя на коприната |

В новата документална поредност на, „ Пътят на коприната “ , историкът, археолог и ТВ водещ, Д-р Сам Уилис наблюдава първата световна супермагистрала, където обменът на хрумвания, просвета и религии оформя цивилизацията. С премиера на 10 октомври, неделя, от 20:55 часа в цяла Централна и Източна Европа историята ще ни води от Азия до Средиземноморието, преминавайки през Китай, Персия, Арабия, Гърция и Италия.

Всъщност „ Пътят на коприната “ не е нито „ път “, нито съответен маршрут. Терминът е обвързван с мрежата от пътища, употребявани от търговците в продължение на над 1 500 години, датиращ от времето, когато династията Хан в Китай отваря търговията през 130 година прочие Хр. та чак до 1453 година, когато Османската импария прекратява комерсиалните връзка със Запада. Маршрутът се простира на близо 6 437 км (4 000 мили), преминавайни през някои от най-внушителните пейзажи в света, в това число пустинята Гоби и планините Памир.





Прословутият „ път “ стартира от една съответна стока. Изпредена в пашкул на молец, тя служи за изработка на дрехи на императори, а откакто търговци го придвижват от Китай в Европа – и на кралски особи и заможни персони там.

Други обичани артикули от Азия са нефрит, порцелан, чай и подправки. В подмяна пък на изток потеглят коне, стъкло и текстил. Поради неналичието на висшо ръководство, което да поддържа пътищата, през по-голямата част от времето, те не са в положително положение. Грабежите са постоянно събитие, с цел да се защитят, търговците стартират да се сплотяват в кервани с камили или други стадни животни. С течение на времето изникват страноприемници, наречени кервансараи, които приютяват пътуващите търговци. Малко хора изминават целия път, с което се появяват медиаторите и центровете за препродаване по пътя.



В първия от трите едночасови епизода, Д-р Сам Уилис пропътува 2,000 благи по стъпките на античните китайски емисари, които първи проправят Пътя на коприната. Среща се с богинята, покровителстваща коприната, и открива, че по Пътя на коприната бизнесът не спирал даже и по причина гибел.

Във втори епизод, нашият лидер се озовава в Централна Азия, в сърцето на Пътя на коприната, място на непрекъснати завоевания и преселения, на изселени хора и разрушени градове. В последната серия на пътешествието си, Д-р Сам Уилис, минава през най-южната част на маршрута, през пустините на антична Персия.


„ Пътят на коприната “ дебютира по, на 10 октомври и ще се излъчи в три следващи недели, в 20:55 часа.


Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, със пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден. Следете на и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР